Ciolacu vrea devansarea termenului de discutare a pachetului de legi fiscal bugetare de CCR. Ce spune un fost șef al Curții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României susține că va face o solicitare pentru a avansa termenul referitor la sesizarea Opoziției la pachetul de măsuri fiscal bugetare. Fostul șef al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru „Adevărul” că „teoretic este posibil” ca termenul să fie devansat.

Opoziția a atacat pachetul de măsuri fiscal bugetare la CCR FOTO: Inquam Photos
Opoziția a atacat pachetul de măsuri fiscal bugetare la CCR FOTO: Inquam Photos

„O să fac o solicitare, poate venim cu termenul mult mai devreme, dar acest lucru a fost luat în calcul. Eu am fost ferm convins că vor face această sesizare”, a declarat Marcel Ciolacu în momentul în care a fost întrebat despre sesizarea la CCR a pachetului de măsuri fiscal bugetare.

Curtea Constituțională a anunțat că analiza privind posibila neconstituționalitate a legii privind măsurile fiscal bugetare va avea loc pe 18 octombrie. Atacarea la CCR a fost făcută de aleșii USR, Forța Dreptei și doi din PNL.

Termenul privind analiza proiectului de lege a fost stabilit la trei ore de la momentul depunerii sesizării de către Opoziție.

Fost șef CCR: Teoretic este posibil

Fostul președinte al Curții Constituționale a precizat, de asemenea, pentru „Adevărul”

„Teoretic este posibil. S-au mai întâmplat situații de astea foarte rar, dar ei sunt în cadrul termenului legal. Legea spune că în 30 de zile să soluționeze astfel de sesizări. Deci au dat termenul chiar în interiorul acestor 30 de zile”, a punctat Augustin Zegrean.

Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curții Constituționale a României, a declarat pentru „Adevărul” că termenul stabilit inițial de CCR poate fi devansat printr-o solicitare venită din partea Guvernului, însă este „în funcție de răspunsurile care se dau de la celălalte instituții”.

Întrebat cu cât ar putea fi devansat termenul, fostul judecător al CCR a precizat că „depinde, dacă cineva a contestat, Curtea este obligată într-un termen de maxim de 30 de zile să dea soluția”.

„Sigur, termenul se poate reduce în situații deosebite și poate să îl soluționeze și într-o săptămână. Doar că trebuie puncte de vedere de la fiecare instituție care este implicată. Curtea nu judecă doar așa că a auzit ceva, îi trebuie documentele pe masă”, a punctat Petre Lăzăroiu.

Fostul judecător al CCR a subliniat că termenul poate fi devansat, însă „este în funcție de răspunsurile care se dau de la celălalte instituții”.

Fost șef CCR, sceptic privind constituționalitatea

Pachetul de măsuri fiscale pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Ciolacu are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta, dacă CCR își va lua în serios practica mai veche, susține fostul șef al CCR, Augustin Zegrean.

Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care și eu le-aș fi atacat, dacă aș fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Și nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pe formă, pentru că în Constituție scrie că Guvernul poate să-și asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi, pentru că această lege pe care și-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege. Or programul de guvernare nu în felul ăsta se aprobă de către Parlament (...). Deci pe articolul 114 nu se încadrează, ce au făcut ei nu este în spiritul articolului 114 din Constituție referitor la asumarea răspunderii Guvernului”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenție la RFI.

Ce spune Opoziția

Potrivit autorilor sesizării, Legea pentru care a fost angajată răspunderea încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare. Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea ar încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

În ceea ce privește modul de adoptare, CCR este sesizată cu privire la încălcarea principiului separației puterilor, în condițiile în care adoptarea unui proiect de lege prin angajarea răspunderii, adică fără dezbateri parlamentare, este o modalitate de legiferare la care trebuie să se apeleze in extremis, atunci când adoptarea în procedura obișnuită nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite acest lucru. Or, în cazul de față, criteriile menționate nu sunt îndeplinite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite