Aleșii au îndulcit reforma pensiilor speciale

0
Publicat:

Viteza cu care a trecut amendamentele la comisii, apoi în plen, a permis Puterii să adauge pe ultima sută de metri și amendamente care încearcă să tempereze protestele magistraților sau pe ale celor din zona de apărare și siguranță națională pe tema pensiilor speciale.

judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock

Mai precis, PSD și PNL au dat înapoi și au hotărât instituirea unei perioade de grație de cinci ani pentru cei din magistratură care acum ar îndeplini condițiile de pensionare. Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Unul dintre specialiștii Coaliției pe zona de problematicilor de muncă a precizat că e vorba doar de acele persoane din magistratură care ar îndeplini condițiile pensionare până la intrarea în vigoare a legii, iar scopul este să nu existe aflux de pensionări în următoarele săptămâni sau luni. Acest tratament este valabil doar pentru cei care sunt gata de pensionare acum.

În ceea ce privește momentul pensionării, vârsta minimă, care trece de la 50 la 51 de ani, va fi schimbată prima dată în 2026, aceasta urmând să crească până la 60 de ani, în 2035. O prevedere care se menține e că pensia nu va mai putea depăși salariul. Surse din Coaliție au precizat că, într-adevăr, cei care se califică la pensionare până la intrare în vigoare a legii ar putea să aibă venituri la fel de mari. „Amendamentul e interpretabil“, susțin surse liberale, care subliniază că e vorba de o „perioadă tranzitorie“. Nu în ultimul rând, numărul de luni al bazei de calcul va crește treptat, de la 12 luni, în prezent, până la 300 de luni (25 de ani) în 2043.

Alte controverse

O soluție de mijloc, dar care nu a împiedicat protestele, a fost însă găsită pentru cei din sistemul de apărare și ordine publică, care vor ajunge să iasă la pensie la 65 de ani, însă treptat. Așadar, creșterea graduală a vârstei de pensionare va fi și în rândul militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale. Iar mărirea spre 65 de ani începe din 2031, când vârsta de pensionare va fi de 61 de ani, iar la vârsta de 65 se ajunge în 2035. E o prevedere care exista încă din prima formă a amendamentelor trimise de Ministerul Muncii în urmă cu o lună, fără vreo intervenție nouă.

Însă apare o noutate în cazul acestora. Pentru cei care ies la pensie până la 1 ianuarie 2030, pot fi alese pentru baza de calcul un număr de luni care să corespundă anexei de la lege, la alegere. De exemplu, în cazul celor care ies la 1 ianuarie 2024, un viitor pensionar trebuie să aleagă 12 luni consecutive din ultimii ani, în timp ce o persoană care iese în decembrie 2029 trebuie să aleagă 33 de luni consecutive dintr-un interval decis de el. În final, cei pensionați în 2043 vor avea ca bază de calcul ultimele 300 de luni.

Votul final pe reforma pensiilor speciale va fi miercuri, în plenul Senatului, unde sunt revotate, pentru a fi de data aceasta în for decizional, trei dintre categoriile de pensii speciale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite