Ministerul Energiei, despre avizul parțial al CE pentru tranșa 2 din PNRR: Vom implementa solicitările

0
Publicat:

Comisia Europeană a evaluat pozitiv a doua cerere de plată transmisă de România în cadrul PNRR, însă a suspendat parțial plata din cauza neîndeplinirii unor jaloane pe energie.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Ministerul Energiei va implementa ultimele solicitări și observații ale Comisiei pentru finalizarea jaloanelor 129 și 133 conform termenelor prevăzute în regulament, a informat miercuri instituția.

În calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Energiei a lansat apeluri de proiecte specifice în cadrul următoarelor măsuri de investiții:

I.2 – Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice;

I.3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde pentru realizarea jaloanelor 129 și 133 prevăzute în PNRR.

*Jalonul 129 a vizat semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, în cadrul unei proceduri competitive, iar Jalonul 133 a vizat semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată, caracterul apelului fiind unul necompetitiv.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Au fost motive administrative care au dus la această situație. Autoritatea de audit a României a realizat o analiză a acestor jaloane și le-a declarat ca fiind îndeplinite, au fost discuții cu Comisia Europeană. Pe hidrogen este prima schemă la nivelul Uniunii Europene care a fost practic aprobată ca parte a PNRR, astfel România e pionier la nivel european și cadrul european este în continuă evoluție. La fel cadrul de reglementare la nivel național. În ceea ce privește centralele de cogenerare - iarăși au fost motive administrative. Le vom soluționa urgent. PNRR este o șansă de dezvoltare a României care nu trebuie în niciun caz ratată. E nu numai o foaie de parcurs, este un program de țară, care include reforme și proiecte — ambele componente sunt vitale. Așa cum am procedat la ministerul la care am fost anterior, una dintre principalele mele priorități este îndeplinirea la termen a jaloanelor și țintelor din PNRR.”

Ministerul Energiei va implementa în perioada următoare sugestiile și observațiile Comisiei în vederea finalizării celor două jaloane și totodată se va încadra în orizontul de timp solicitat de aceasta.

CE a aprobat parțial plata celei de-a doua tranșe din PNRR

La sfârșitul anului trecut, România a înaintat Comisiei a doua cerere de plată aferentă PNRR care includea 49 de jaloane și 2 ținte. După ce a analizat informațiile transmise de autoritățile române, Comisia a considerat 47 de jaloane ca fiind îndeplinite satisfăcător.

„O veste bună, sigur, așteptam acești bani să putem lua din presiunea de pe costurile de finanțare, dar mai avem mult de muncă în continuare. Trebuie să accelerăm îndeplinirea jaloanelor și țintelor, să recuperăm întârzierile și să revenim în graficul asumat inițial”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cele 47 de jaloane și 2 ținte care au fost atinse în mod satisfăcător demonstrează progresele realizate de România în ceea ce privește punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență. Ele acoperă reformele în domeniul tranziției verzi și digitale, precum și reformele și investițiile legate de îmbunătățirea coordonării guvernamentale pentru punerea în aplicare a politicilor publice, îmbunătățirea gestionării apei, sprijinirea turismului și promovarea culturii.

Alte reforme și investiții vizează îmbunătățirea gestionării resurselor umane în sectorul asistenței medicale, consolidarea administrației fiscale și a sustenabilității sistemului de pensii, modernizarea infrastructurii în domeniul educației, asigurarea independenței sistemului judiciar și intensificarea luptei împotriva corupției. Cererea de plată acoperă, de asemenea, reforme menite să îmbunătățească siguranța rutieră și investiții pentru sprijinirea financiară a sectorului privat.

Cele două obiective neîndeplinite se referă la contracte ale Ministerului Energiei pentru producția de hidrogen și pentru CET-uri, pe care nu le-a încheiat complet.

Ulterior, MIPE a informat că a doua cerere de plată este în valoare de 3,22 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1,08 miliarde euro – sprijin sub formă de împrumut, sume ce includ și prefinanțarea în valoare de 13%. După deducerea prefinanțării deja încasate de țara noastră, sumele de plată sunt de 2,8 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro este partea de grant și 0,94 miliarde de euro este partea de împrumut. Ca urmare a neîndeplinirii satisfăcătoare a 2 jaloane, România va încasa cu 53,36 milioane euro mai puțin în contul componentei de sprijin sub formă de împrumut a PNRR, având la dispoziție încă 6 luni pentru a reveni cu dovezi că și pentru această sumă jaloanele au fost îndeplinite satisfăcător.

În continuare, Comisia Europeană va transmite evaluarea cererii de plată nr. 2 a României, conform procedurii, Comitetului Economic și Financiar (EFC), pentru a fi aprobată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite