Legislativul încearcă, din nou, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

0
Publicat:

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește de la ora 14.00 pentru a vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. E a treia încercare a aleșilor în ultimii ani.

Aleșii deja s-au obișnuit cu eliminarea pensiilor speciale, o dată la câțiva ani FOTO Mediafax
Aleșii deja s-au obișnuit cu eliminarea pensiilor speciale, o dată la câțiva ani FOTO Mediafax

Principalul punct de pe ordinea de zi a plenului reunit de luni după-amiază este proiectul privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderii PSD și PNL au convenit ca în ultima săptămână să facă un lucru pe care l-au tergiversat de luni bune: ofensiva împotriva pensiilor speciale și a altor privilegii de care se bucură unii bugetari.

Comisia de statut din Camera Deputaților a dat undă verde pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

Fostul deputat Eugen Nicolicea (șapte mandate), reprezentant al Asociaţiei Foştilor Parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, susţinând că acesta este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.

Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală”, a fost poziția fostului deputat PSD.

Amenințări cu sesizarea la CCR

Însă Eugen Nicolicea omite să spună că neconstituționalitatea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, din 2022, s-a întemeiat pe aspecte de procedură parlamentară a votului, adică prin nerespectarea unor termene, nu pe forma proiectului de lege.

Replica a venit de la Eugen Bejinariu, președintele Comisiei de statut, care a precizat că într-un fel sau altul, chiar și prin atacarea la CCR a legii de cei nemulțumiți, Puterea va găsi o cale să elimine în final pensiile speciale ale parlamentarilor. „Nefiind specialist, nu aş putea să mă pronunţ sau să mă antepronunţ (n.r. – privind neconstituționalitatea demersului). Lăsăm timpul să rezolve şi acest lucru. Mă gândesc că o să fie contestată la Curte sau în instanţă şi atunci vom vedea ce se va întâmpla. Din ceea ce ştiu eu, dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă va fi declarată neconstituţională a nu ştiu câta oară, sigur că vom găsi alte soluţii, de impozitare, de impozite mai mari, ceva se va întâmpla, adică nu rămâne cum e la momentul acesta”, a afirmat parlamentarul social-democrat.

Cum a reuşit Boc

Guvernul Boc rămâne singurul care a reuşit să scape de pensiile speciale ale parlamentarilor. Iar acest lucru se întâmpla în iunie 2010. Cum a reuşit Executivul de atunci, spre deosebire de Puterea de acum? Pe 7 iunie 2010, Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe un proiect de lege prin care toate pensiile speciale şi ocupaţionale deveneau pensii normale, adică bazate pe principiul contributivităţii. Cât cotizezi la bugetul de stat, atât primeşti, fără formule preferenţiale de calcul. În urma unei sesizări a PSD la CCR, magistraţii au declarat parţial neconstituţională legea, fiind aduse obiecţii privind aspectele legate de pensiile magistraţilor. Puterea de atunci a îndreptat proiectul de lege, magistraţii fiind lăsaţi să beneficieze de pensie ocupaţională. Între decizia CCR şi corectarea proiectului au trecut patru zile, iar în a cincea zi eliminarea pensiilor speciale deja era publicată în Monitorul Oficial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite