Palatul Elisabeta, întreţinut din banii Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia regală, la Palatul Elisabeta
Familia regală, la Palatul Elisabeta

Regele Mihai ar putea fi nevoit să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de stat. Potrivit unor surse citate de Mediafax,  Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) îi va solicita acest lucru, invocând faptul că statul nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului.

"Regia estimează că, anul acesta, cheltuielile de întreţinere a palatului vor fi de peste 750.000 lei, mai mari decât în 2009 din cauza creşterii tarifelor la utilităţi, iar instituţia nu mai dispune de banii necesari administrării imobilului", au declarat sursele citate.

Regele Mihai va asista la Slujba de Înviere de la Madrid

Afacerea „Duduia” şi cele 40 de vagoane luate de Regele Mihai

Ce se găseşte în cămara Casei Regale


Principalul motiv care a cauzat reducerea de buget în cazul RA-APPS îl constituie trecerea tipăririi de paşapoarte electronice la Imprimeria Naţională. În plus, RA-APPS ar putea invoca şi o lege adoptată de Guvern, în 2001, care prevede că o locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, de care beneficiază un fost şef de stat, poate fi folosită cu titlu gratuit, dar cheltuielile de întreţinere trebuie suportate de către beneficiar.

Totuşi, în urmă cu şapte ani, Guvernul a decis ca RA-APPS să suporte din venituri proprii cheltuielile Palatului Elisabeta pentru utilităţi, pentru bunuri mobile şi de personal, dar şi alte costuri de întreţinere.

Regele Mihai susţine însă că nu a primit niciun document oficial de la RA-APPS prin care să se solicite suportarea cheltuielilor de către Casa Regală. "Este o chestiune unilaterală, nu ne-a anunţat nimeni oficial", a declarat Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale.

Palatul Elisabeta are o suprafaţă construită totală de 1.645 metri pătraţi şi un teren aferent de 12.977 metri pătraţi. În 2006, palatul a fost atribuit cu titlu de reşedinţă Regelui Mihai I, în calitate de fost şef al statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite