Paginile închise de Facebook pentru că promovau ştiri false pro-PSD au renăscut pe VKontakte, echivalentul rusesc al reţelei sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paginile eliminate de Facebook care promovau ştiri false pro-PSD FOTO Captură
Paginile eliminate de Facebook care promovau ştiri false pro-PSD FOTO Captură

După ce Facebook a eliminat 31 de pagini, conturi şi grupuri acuzate că făceau parte dintr-o „reţea ce operează în România” pentru a promova ştiri false în favoarea PSD, acestea au reapărut pe VKontakte, cea mai populară reţea socială din Rusia.

Potrivit unui material Press One, anunţul a fost făcut chiar de către o susţinătoate PSD, al cărei cont fusese şters împreună cu paginile menţionate. Aceasta îi îndeamnă pe cei rămaşi pe Facebook să transmită linkurile false în mesaje private şi să intre cât mai des pe pagini.

Imagine indisponibilă

FOTO Press One / Captură

Pe 7 martie, Facebook a anunţat că a şters 4 pagini, 26 de conturi personale şi un grup care au fost acuzate că fac parte dintr-o „reţea ce operează în România printr-o combinaţie de conturi false şi reale”. Acestea încercau să „promoveze o naraţiune positivă” faţă de PSD şi distribuiau ştiri false. Totodată, reprezentanţii reţelei au mai spus atunci că persoana din spatele acţiunii ar fi un asociat al PSD.

„Administratorii de Pagini şi deţinătorii de cont au postat de obicei despre ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtăşit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri. Deşi oamenii din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat”, transmitea Facebook într-un comunicat oficial.

Printre paginile eliminate de Facebook s-au numărat antifakenews.ro, destanga.ro şi momentulzero.ro, Press One arătând într-o investigaţie că zeci de pagini oficiale ale unor filiale PSD distribuiau simultan articole de propagandă publicate de aceste site-uri. Totodată, firma care a înregistrat domeniul destanga.ro ar fi aceeaşi care a creat şi aplicaţia pentru antifakenews.ro.

Ulterior, aceeaşi firmă, SC Van Consulting, ar fi primit direct de la PSD suma de 369.926 de lei, scrie G4Media.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite