OUG pentru completarea articolului privind întreruperea prescripţiei, adoptată de Guvern după ce judecătorii CCR l-au declarat neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Guvernul României a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului din Codul Penal care prevedea întreruperea prescripţiei. Măsura a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul în cauză.

"Alineatul (1) al articolului 155 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului", se arată în documentul Guvernului.

"Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost aliniat art 155, alin 1, la o recenta decizie a CCR. E o intervenţie punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi dus la compromiterea multor dosare aflate pe rolul instanţelor. Această intervenţie a fost cerută imperios chiar prin comunicatul CCR care menţionează termenul de intervenţie imediată, pentru a alinia legislaţia deciziei respective", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, menţionând că s-a consultat pe acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Public.

"Această intervenţie a fost susţinută de poziţia Parchetului General,  cu care ne-am consultat imediat şi care ne-au confirmat că o pasivitate în întârzierea legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aş spune chiar devastator, asupra multor anchete", a completat Predoiu.

Explicaţiile CCR

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de probe noi.

Judecătorii au constatat că, în articolul 155 alin. (1) din Codul Penal, respectiv „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”, sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă şi incoerentă.

Judecătorii constituţionali au făcut referire la o altă decizie a CCR, din 2018, care nu a fost pusă în acord de Parlament.

„Aşadar, din anul 2018 şi până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituţionalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – «cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea» – este un text incomplet şi, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenţiei active a legiuitorului, în această perioadă instanţele de judecată au interpretat şi aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică”, explică CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite