Opoziția și intrarea în Schengen. „Sprijină”, dar lansează atacuri în rafală asupra Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele din opoziție susțin că sprijină aderarea la Schengen, însă în ultimele zile lansează atacuri în rafală la adresa Puterii, unele cu acuzații complet nefondate, pe fondul unor negocieri sensibile la nivel european.

Drumul spre Schengen e complicat și mai mult de Opoziție FOTO Shutterstock
Drumul spre Schengen e complicat și mai mult de Opoziție FOTO Shutterstock

Liderii USR, care au afirmat că românii merită în Schengen, au fost mai preocupați de problemele de la București, uneori cu acuzații departe de a fi probate, la adresa unor miniștri prinși în demersurile de negociere pentru Schengen. De exemplu, în cazul lui Bode, cei din USR au venit, în mediul online, cu un poster în care scrie „Ministru corupt. Pune în pericol aderarea României în Schengen”, alături de următorul mesaj: „România și românii merită să fie în Schengen. Ministrul corupt Lucian Bode pune în pericol acest obiectiv fundamental al țării. Trebuie demis urgent”.

De altfel, șeful USR, Cătălin Drulă, a venit anterior cu acuzații la adresa lui Bode și a lui Klaus Iohannis, ultimul fiind cel care „coordonează mafia care a acaparat statul român”. Astfel e cântat prohodul intrării în Schengen.

Ofensiva USR nu ia pauză FOTO Captură
Ofensiva USR nu ia pauză FOTO Captură

Nu e uitat nici ministrul Apărării, Vasile Dîncu, catalogat „propagandistul lui Putin”. „Pe lângă faptul că par preluate direct din manualul de propaganda rusească, declarațiile lui Vasile Dîncu aduc prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO”, scrius cei din USR pe pagina de Facebook. De altfel, și social-democratului i-a fost cerută demisia din funcția pe care o ocupă.

Nu a fost uitată nici tema Justiției, acolo unde USR a ținut să amintească faptul că agenda Puterii e una anti-reforme: „România modifică legile justiției în conformitate cu interesele PSD-PNL de a controla justiția”. Temele legate de statul de drept au fost, de altfel, invocate și de premierul olandez Mark Rutte, cu toate că discuțiile sunt legate de problematica Schengen, nu de Mecanismul de Cooperare și Veridicare.

Alianța pentru Unirea Românilor s-a concentrat mai degrabă pe mesaje care ridică semne de întrebare în ceea ce privește tot procesul. „Dacă pentru intrarea în UE a trebuit să dăm PETROM, ce șpagă vrea Olanda pentru Schengen?”, scria George Simion, miercuri seară.

Părerea lui George Simion despre Olanda FOTO Captură
Părerea lui George Simion despre Olanda FOTO Captură

Într-un alt mesaj, dar pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor, era transmis mesajul: „România așteaptă de prea multă vreme primirea în spațiul Schengen! Nu mai avem nevoie de condiții suplimentare”. În schimb, Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR, transmitea pe aceeași rețea socială: „Românii trăiesc cu frica zilei de mîine din cauza guvernului Iohannis-Ciucă și a Bruxelles-ului!”.

Facțiunea Renew nu-i uită pe adversarii politici

Euroaleșii REPER (cei plecați din USR) au dat mesaje de susținere în Parlamentul European, însă nuanțate, cu săgeți către competitorii interni. „Aș vrea să le transmit liderilor europeni care ne ascultă și care pot să nu aibă încredere în unele partide politice, vreau să le spun doar atât: aveți încredere în societatea românească și în anticorpii politici pe și i-a dezvoltat. Aveți încredere în sutele de mii de români care au apărat în stradă independența justiției și democrației în România”, a punctat fostul premier Dacian Cioloș, la ultima dezbatere din legislativul european.

Și fostul său ministru de Interne, acum eurodeputat, Dragoș Tudorache, a precizat că pentru ratarea intrării în Schengen de până acum sunt de vină și diferitele parlamente și guverne. Mai multe, a cerut ca Puterea și Opoziția din România să lucreze corect pe pachetul de legi ale Justiției și să fie făcut un pact pentru Schengen în Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite