Oamenii care vor conduce judeţele ţării. Câte Consilii Judeţene vor avea în frunte politicieni din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii vor conduce peste 25 de Consilii Judeţene, în timp ce liberalii cu greu vor putea să construiască o majoritate în nouă judeţe. De asemenea, în funcţie de negocierile purtate, UDMR poate fi ajutat să aibă preşedinţi la patru Consilii Judeţene.

Alegerile locale i-au întărit pe cei din PSD care, pe lângă cei 1.700 de primari, vor avea preşedinţia a peste 25 de Consilii Judeţene. La nivel naţional, social-democraţii au mers pe alianţe cu UNPR şi ALDE, cu toate că în numeroase judeţe puteau să aibă o majoritate lejeră în Consiliul judeţean doar prin propriii oameni. De exemplu, în Teleorman, judeţul din care provine liderul PSD, Liviu Dragnea, social-democraţii au 18 din cei 33 de consilieri judeţeni, însă i-au luat alături de ei şi pe cei doi consilieri din partea ALDE, pentru a fi siguri de faptul că în următorii patru ani au o majoritate confortabilă.

Nu la fel se întâmplă în alte judeţe, unde PSD încearcă cu toate puterile să-şi asigure o majoritate. Un asemenea caz e Clujul, unde preşedinţia CJ e disputată între social-democratul Cornel Itu şi liberalul Alin Tişe, ambii încercând să obţină suportul UDMR, necesar pentru realizarea unei majorităţi. „În momentul de faţă nu există o majoritate conturată pentru Cluj, dar ne vom pune la masa negocierilor şi vom încerca să facem o echipă care să continue multele proiecte care stagnează. Nu contează care va fi majoritatea“, a declarat pentru „Adevărul“ Alina Tişe, fără a vorbi de pretenţiile UDMR-ului în cazul în care consilierii acestei formaţiuni ar susţine PNL.Totuşi, surse politice susţin că UDMR ar înclina spre o majoritate cu liberalii şi să aibă, ca în prezent, un post de vicepreşedinte. 

De altfel, liberalii speră ca în urma negocierilor să aibă nouă preşedinţi de CJ, în timp ce UDMR e aproape de a avea patru preşedinţi de CJ, în cazul în care fostul senator Pataki Csaba ar reuşi să atragă într-o alianţă pe oricare dintre partidele care mai au consilieri judeţeni în Satu Mare: PNL, PSD sau ALDE.

Presedinti de Consilii judeţene
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite