Numărul angajaților la stat, pe funcții în teritoriu, iar în creștere. Cum arată ultimele cifre
0Ultimele date oferite de Ministerul Finanțelor, aferente lunii iulie, arată că deși la per total numărul posturilor ocupate la stat a scăzut cu 994, în instituțiile din teritoriu tendința este tot de creștere.
1.283.205 posturi erau ocupate în instituțiile publice, potrivit datelor din luna iulie, date publicității de Ministerul Finanțelor, în timp ce în luna iunie erau 1.284.199 de posturi ocupate. Așadar, cu 994 de posturi mai puține, după ce în lunile anterioare tendința fusese de creștere, adică fuseseră cifre mai mari de la lună la lună, ajungându-se până la 4.395
Dacă la nivelul instituțiilor centrale, numărul posturilor ocupate este cu circa 1.800 mai mic, nu la fel putem spune și despre ceea ce se întâmplă la nivel local. Potrivit datelor oferite pentru administrația publică locală, numărul posturilor locale la nivelul lunii iulie era de 466.669 de posturi. 465.872 de posturi erau consemnate în statistica aferentă lunii iunie 2023, ceea ce înseamnă o diferență de 797. În luna mai erau 463.915 posturi ocupate, ceea ce arată că e cel puțin a doua lună în care crește numărul celor angajați în teritoriu.
Tendința angajărilor la nivel de primării e în floare. De exemplu, luni, pe platforma Agenției Naționale a Funcționarilor Publice, erau lansate 21 de concursuri pentru primării din mai multe județe (Mureș, Neamț, Maramureș, Suceava, Constanța, Vâlcea, Harghita, Satu Mare, Sibiu, Hunedoara, Botoșani sau Bacău).
Marți au fost lansate 20 de concursuri de recrutare pentru noi oameni la nivelul primăriilor de pe teritoriul țării. Potrivit datelor de pe platforma ANFP, de la începutul lui iulie până vinerea trecută fuseseră lansate 110 anunțuri de recrutare de oameni doar pentru primării de pe cuprinsul țării.
Practica instituțiilor a ajuns la vorba primarilor cu experiență
În urmă cu câteva zile, „Adevărul” relata interpretarea unor primari cu experiență, care deja au peste 20 de ani de activitate în funcție, pe tema modului cum e prezentată actuala reformă bugetară.
De exemplu, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, susține că până nu e gata actul normativ nici nu sens discuțiile în organizațiile reprezentative ale UAT-urilor și Executiv. „Nu am apucat (n.r. – să discute cu Guvernul și premierul Ciolacu). Până acum nu a fost proiect de act normativ. A fost doar ceva aruncat în presă, ca să dea de ronțăit tuturor. Nu are valoare juridică”, a punctat Emil Drăghici, edil independent, care se află la al noulea mandat de primar.
Întrebat dacă, totuși, va exista negociere între structurile asociative și Guvern, șeful ACoR a precizat: „Noi am cerut dezbatere publică pe proiect. Și sunt obligați să facă niște consulturi în momentul în care o au gata”. Legat de forma apărută în media, edilul comunei Vulcan susține că nu corespunde „nevoilor reale”. „E o OUG care nu ține cont de nevoile reale. Eu o văd scoasă doar pentru media. Să atenționeze pe toți să facă angajări și să treacă la treabă, pentru că nu se mai poate. E ca la nuntă: o anunți din timp, ca să știe lumea să se pregătească cu tot ce trebuie”, a completat, glumind edilul.
Florinel Țuilă (PSD), primar la al șaselea mandat, se declarată la rândul său sceptic despre modul cum va arăta reforma bugetară.
„Totul este artificial. Sunt palavre și minciuni comuniste. Nu va fi nimic, vă garantez. Noi încă funcționăm pe administrația comunistă și nu se va schimba. Nu se vor pierde funcții. Eu cred că se vor crea. Sunt sigur că va crește numărul de bugetari. Nimănui nu trebuie să-i fie frică de această reformă pentru că este o aiureală. E adevărat că ar fi nevoie de așa ceva, dar nu se va face, ba mai mult sunt sigur că se vor crea posturi, funcții peste funcții. Să nu le fie frică bugetarilor că nu-și pierd funcțiile și privilegiile. Decât să ne plângem pentru bugetari mai bine ne-am plânge că ne pleacă muncitorii din șantiere și din producție", a precizat Florinel Țuilă, pentru ziarul local „Pandurul”.