Nu votezi. Mai contezi? Există o datorie morală de a merge la vot? Dezbatere Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Uszkai şi Ioana Avadani la Adevărul Live FOTO David Muntean
Radu Uszkai şi Ioana Avadani la Adevărul Live FOTO David Muntean

Felul în care votăm, dacă votăm, poate schimba calitatea conducătorilor în bine sau în rău. Un truism. Dacă nu ştim de la Kant treaba asta, ar trebui să ne-o spună măcar bunul-simţ. Totuşi, există o datorie morală de a vota? Mai mult: ce înseamnă responsabilitatea de a vota corect? Adevărul Live şi Centrul de Cercetare în Etica Aplicată au reluat ,vineri, seria de dezbateri morale cu o temă de ultimă actualitate.

Care este, cu adevărat, importanţa practică a dreptului fundamental de a alege? Există buni cetăţeni, al căror civism este exemplar, dar care nu iau parte la procesul electoral? Dacă o persoană este indiferentă cu privire la câştigătorul alegerilor, mai este important să voteze? Cât de costisitor este să fii un elector model, care face alegeri conştiente şi argumentate? Şi cât de raţional trebuie să fie pusă ştampila pe buletinul de vot?

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, şi Radu Uszkai, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din Bucureşti, au vorbit la Adevărul Live, despre datoria morală de a vota.

Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră! Nu vă facem morală! Vorbim despre temele controversate, despre dilemele contemporane şi readucem pe agenda persoanală un cuvânt aparent abstract şi anacronic: etică. Cu alte cuvinte, instrumentarul elementar pentru a înţelege conflictele politice şi sociale ale lumii de azi.

Nu votezi. Mai contezi? Există o datorie morală de a merge la vot? 


Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a apărut şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este singura instituţie din ţară unde se studiaza discipline etice, de la teoriile morale clasice la roboetică şi etica sexului. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile şi de a încuraja reflecţia raţională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite