Noi bani pentru sprijinirea dialogului social la nivel european

0
Publicat:

Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a solicitat și a obținut fonduri europene pentru programele europene care sprijină dialogul social cu scopul de a-l dezvolta la nivel european.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD FOTO: Facebook
Victor Negrescu, europarlamentar PSD FOTO: Facebook

„Din păcate, la nivel european nu există un spațiu dedicat dialogului social inclus corespunzător în procesul decizional iar praticile din statele membre sunt inegale. Astfel, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, am solicitat și obținut fonduri suplimentare pentru programele europene care sprijină dialogul social cu scopul de a-l dezvolta la nivel european”, a explicat acesta, într-o postare pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului PSD, dialogul social reprezintă o componentă esențială pentru un proces decizional incluziv.

„Experiența democrațiilor consolidate arată că atunci când dialogul social a funcționat societatea s-a dezvoltat într-o manieră mai echitabilă și sustenabilă”, a precizat Victor Negrescu.

Oficialul european a punctat că a discutat despre aceste aspecte, cu parteneri sociali din toată Europa, în cadrul evenimentului organizat la începutul acestei săptămâni de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Legea privind dialogul social, adoptată în Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la finalul lunii noiembrie, propunerea legislativă privind dialogul social, cu 198 de voturi „pentru”, 13 „contra" şi 46 de abţineri. Actul normativ este și un obiectiv asumat prin PNRR.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea unor noi reglementări în domeniul dialogului social şi abrogarea Legii nr.62/2011. Potrivit expunerii de motive, se preconizează, printre altele, înlăturarea disfuncţionalităţilor constatate în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea organizaţiilor sindicale şi patronale, precum şi în ceea ce priveşte desfăşurarea dialogului social tripartit instituţionalizat, consolidarea rolului sindicatelor, redefinirea instituţiei reprezentanţilor angajaţilor, precum şi instituirea unei proceduri clare privind declanşarea, soluţionarea şi monitorizarea conflictelor colective de muncă şi a grevelor.

Proiectul prevede că „dialog social reprezintă toate formele de negociere, consultare sau schimbul de informaţii între reprezentanţii Guvernului, ai angajatorilor şi ai angajaţilor/lucrătorilor, în probleme de interes comun privind politica economică şi socială", iar informarea este "transmiterea de date de către reprezentanţi ai Guvernului, angajatori/organizaţii patronale, către sindicat/organizaţii sindicale sau, după caz, către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor/lucrătorilor, precum şi transmiterea de date de către sindicat/organizaţii sindicale către angajator/organizaţii patronale pentru a le permite să se familiarizeze cu problematica dezbaterii şi să o examineze în cunoştinţă de cauză".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite