Negrescu: Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV pentru România / Cum arată analiza preliminară

0
Publicat:

Eurodeputatul Victor Negrescu susține că raportul MCV pentru România va fi discutat astăzi de Colegiul Comisarilor, iar primele date sunt că analiza preliminară este una pozitivă.

Eurodeputatul Victor Negrescu FOTO Facebook V.Negrescu
Eurodeputatul Victor Negrescu FOTO Facebook V.Negrescu

 „Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale. Acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen”, a precizat Victor Negrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul social-democrat este unul dintre cei mai activi euroaleși români pe tema Schengen și MCV. Cu o săptămână în urmă, același Colegiu al Comisarilor s-au pronunțat pentru extinderea Spațiului Schengen, adică să fie primite România, Bulgaria și Croația, cât mai devreme cu putință.

Ce presupune noul mecanism

Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. O eventuală suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populaţia UE, iar o astfel de procedură ar urma să dureze între şase şi nouă luni.

La finalul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei vizite la Bruxelles că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spunea prim-ministrul, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Ridicarea MCV, „pasul firesc”

Robert Cazanciuc a afirmat că avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei arată direcţia bună în care se îndreaptă sistemul juridic românesc, iar pasul firesc următor este închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

  „Mă bucur că în opinia Comisiei de la Veneția se apreciază pozitiv că aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere și consultare într-o manieră transparentă, cu toate grupurile parlamentare și cu actorii implicați și relevanți. De asemenea, este de apreciat că aceste 3 legi garantează autonomia și nu afectează atribuțiile și structura DNA, precum și faptul că nu se pot manifesta interferențe politice în selecția procurorilor anticorupție”, a scris senatorul PSD pe Facebook, după raportul preliminare referior la legile Justiției.

  „După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV. Nu mai există nici un fel de motiv, de nici un fel, ca România să aibă o dublă monitorizare, prin acest mecanism și prin cel valabil pentru toate statele UE: rule-of-law”, a mai subliniat Cazanciuc.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite