Cazanciuc: După avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei, pasul firesc este închiderea MCV

0
0

Robert Cazanciuc a afirmat că avizul Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei arată direcţia bună în care se îndreaptă sistemul juridic românesc, iar pasul firesc următor este închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Senatorul PSD susține că nu mai există motiv pentru menținerea MCV FOTO Arhivă
Senatorul PSD susține că nu mai există motiv pentru menținerea MCV FOTO Arhivă

Mă bucur că în opinia Comisiei de la Veneția se apreciază pozitiv că aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere și consultare într-o manieră transparentă, cu toate grupurile parlamentare și cu actorii implicați și relevanți. De asemenea, este de apreciat că aceste 3 legi garantează autonomia și nu afectează atribuțiile și structura DNA, precum și faptul că nu se pot manifesta interferențe politice în selecția procurorilor anticorupție”, a scris senatorul PSD pe Facebook. 

Social-democratul a mai precizat că, în urma primirii avizului Comisiei de la Veneția, „concluzia conform căreia opinia menționează că în ansamblul lor aceste legi duc sistemul judiciar în direcția corectă, este rezultatul activității extrem de intense desfășurate în cadrul Comisiei speciale stabilite în Parlament”, mulțumind colegilor parlamentari, despre care a arătat că „au înțeles importanța participării la elaborarea acestor legi în acord cu cele mai bune practici din UE”.

După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV. Nu mai există nici un fel de motiv, de nici un fel, ca România să aibă o dublă monitorizare, prin acest mecanism și prin cel valabil pentru toate statele UE: rule-of-law”, a mai subliniat Cazanciuc. 

Comisia de la Veneția, despre legile justiției: Par să se îndrepte în direcția corectă

Comisia de la Veneția a emis avizul de urgență cu privire la cele trei legi ale justiției și anume: legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

  Comisia de la Veneția arată că „având în vedere că este un aviz urgent, Comisia de la Veneția nu poate exclude că în aceste trei legi există și alte aspecte care pot fi problematice, dar se pare că, în ansamblu, legile par să se îndrepte în direcția corectă”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri