MRU, despre plagiatul lui Ponta: Când ești premier nu te poți prezenta cu o bibliografie măsluită, este absolut jignitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, la B1 TV, că plagiatul comis de Victor Ponta este jignitor, mai ales din poziția sa de premier, precizând că este inadmisibil ca un demnitar să se prezinte cu o bibliografie măsluită.

"Sunt enervat de felul în care poate fi discutat și rediscutat un caz tot mai limpede de furt intelectual, asta este de fapt plagiatul, un furt.
Plagiatul dovedește cel puțin două lucruri. În primul rând, neînțelegerea rostului acestei forme de educație postuniversitară; nu dai doctorat că ai nevoie sa treci de la lector la conferențiar, îl dai pentru a demonstra faptul că în spatele acelei lucrări se găsesșe un efort de cercetare, nu o compilație, deci sudoare, răbdare. Când dai doctoratul îl dai în ideea de a-ți valida produsul gândirii în mediul celor care cunosc, în felul acesta demonstrezi că ești capabil să faci carieră univeristară, carieră de cercetare", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Fostul premier a adăugat că atunci când deții o funcție precum cea de prim-ministru nu te poți prezenta cu o bibliografie măsluită.

"Astăzi, evidența a fost subliniată de 14 profesori distinși. Când ești premier nu te poți prezenta cu o bibliografie măsluită, este o minimă decență pe care o avem dreptul s-o cerem, este absolut jignitor", a spus Ungureanu.

Acesta consideră că persoanele care-și iau doctoratul doar de dragul de a-l avea sunt nemulțumite cu identitatea lor, totuși acest titlu academic nefiind necesar unei cariere politice.

"Titlul de doctor nu este obligatoriu. Nu sunt fericiți cu propria persoană, nu le place identitatea lor. Poți fi om politic fără să pui în cârca ta o grămadă de titluri universitare. La urma urmei, politica și gândirea politică nu depinde de cantitatea de titluri din CV".

Potrivit lui Ungireanu soluția la această situație este "retragerea titlului de doctor și o sancțiune de ordin financiar. Ar fi normal ca asemenea cazuri să facă limpede diferența dintre doctoratele serioase și cele luate pe brânci, se dau doctorate inclusiv pe bani", a explicat fostul premier.

Invitatul a încheiat spunând că Victor Ponta trebuie să demisioneze din fruntea Guvernului, așa cum a promis în cazul în care plagiatul va fi constatat.

"Eu l-am auzit spunând că demisionează dacă se dovedește plagiatul, îl aștept să demisioneze. Trăim într-un banc prost", a încheiat MRU.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite