Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost respinsă. Predoiu: „Lupta anticorupţie era să moară cu USR” / Stelian Ion: „A împrumutat retorica lui Dragnea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat, în cadrul dezbaterilor pe moţiunea simplă împotriva sa, că Executivul şi-a îndeplinit obiectivul desfiinţării SIIJ în termenul prevăzut în programul de guvernare şi a criticat activitatea USR la minister în mandatul trecut. Stelian Ion, care a condus portofoliul Justiţiei din partea USR, a precizat că actualul ministru a împrumutat „retorica lui Liviu Dragnea”.

UPDATE - Moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Justiţiei a fost respinsă. Au fost înregistrare 80 de voturi favorabile şi 192 de voturi contra.


„Acest obiectiv al desfiinţării SIIJ este înscris în MCV. El ar putea avea un impact şi în ceea ce priveşte problema aderării României la Schengen. Prin urmare, din toate aceste motive se impunea cu urgenţă desfiinţarea SIIJ. În programul de guvernare era înscris un termen precis – martie 2022 când proiectul trebuia să treacă prin Parlament, în prealabil propus de MJ, iar SIIJ să fie desfiinţat. Obiectiv pe care Guvernul l-a asumat şi l-a îndeplinit în termen”, a afirmat Cătălin Predoiu, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor.

Ministrul Justiţiei a precizat că au existat consultări ample cu asociaţiile de magistraţi, CSM şi alte părţi implicate, cu privire la proiectul de lege de desfiinţarea SIIJ.

„Ce am făcut imediat după preluarea mandatului? Am început imediat consultări în sistemul judiciar, cât şi în afară. Am fost acuzaţi acum câteva minute că nu am desfăşurat aceste consultări. Trei pagini cu listarea acestor consultări. Nu am să le citesc pentru că timpul e preţios, dar am făcut consultări nu doar cu magistraţii, nu numai cu CSM, cu asociaţiile de magistraţi, ci şi cu societatea civilă şi cu membri ai Parlamentului, ai comisiilor juridice din Parlament, membri ai partidelor şi oricine a dorit să mă primească am stat de vorbă cu el.

De ce? Pentru a îmi face o idee cu privire la situaţia concretă din teren, pentru că nu facem politică în vid, în vise, facem politică în lumea reală.  Şi care era acea realitate? Magistratura era divizată pe acest subiect. Când am început consultările în decembrie 2020, o parte dintre magistraţii cu care am discutat, inclusiv la nivelul CSM, nici nu voiau să audă de desfiinţarea SIIJ. Acesta este adevărul. Dacă unii ne facem că nu vrem să îl vedem, e altă poveste. Ceilalţi voiau desfiinţarea SIIJ, dar cu o anumită procedură şi anume refacerea competenţei DNA”, a explicat Predoiu.

Ministrul a mai spus că, într-un final s-a ajuns la un compromis şi la o acceptare a desfiinţării SIIJ, însă printr-o formulă optimă care să nu afecteze independenţa magistraţilor.

Predoiu: „Lupta anticorupţie nu se rezumă la declaraţii publice”

Cătălin Predoiu i-a criticat pe iniţiatorii moţiunii şi a precizat că aceasta este „o nouă descărcare de frustrări, prejudecăţi, clişee, calomnii şi atacuri la persoana celui care va vorbeşte”.

„Ce e mai important din punctul meu de vedere din această moţiune? Neînţelegerea Justiţiei. Lipsa de expertiză demonstrată de către aceştia pe tot parcursul mandatului trecut ne arata o limită în modul în care se concepe Justiţia. O înţelegere rudimentara asupra Justiţiei. (...)

Lupta anticorupţie nu a început cu USR, dar era aproape să moară cu USR în 2021, care nu a ştiut cum se promovează şi trece o lege prin Parlament. Lupta anticorupţie nu se rezumă la a declara public că sprijini anticorupţia”, a declarat ministrul în Parlament.

Stelian Ion: „Predoiu a împrumutat retorica lui Dragnea”

Camera Deputaţilor dezbate şi votează, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, depusă de USR în contextul promovării legii de desfiinţare a SIIJ. Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion l-a criticat în plenul Camerei pe Cătălin Predoiu, susţinând că acesta a împrumutat „retorica lui Liviu Dragnea”.

„Vanitatea este un păcat foarte mare. Am văzut un ministru foarte vanitos astăzi, care a venit aici şi s-a zbârlit mult mai tare de la acest microfon decât a făcut-o în vremea 2017 - 2018, când erau călcate în picioare Legile justiţiei, erau făcute praf. Nu l-am văzut aşa vehement atunci. A împrumutat domnul ministru şi retorica lui Liviu Dragnea, a folosit cuvântul 'nimic', 'n-aţi făcut nimic', 'sunteţi nimic'. Păi nimicul acela, cel care era atât de arogant, îi făcea pe oameni ca fiind nimeni şi nimic, ştim foarte bine ce a ajuns şi ce s-a întâmplat cu el. A ieşit pe uşa din dos a politicii, exact ca cei pe care îi numea într-un anumit fel", a declarat fostul ministru USR.

Afirmaţia lui Stelian Ion vine după ce Cătălin Predoiu îi criticase anterior pe membrii USR, precizând că moţiunea „urmează acelaşi tipar al conduitei politice a USR: nimic cu utilitate practică, nimic eficient, doar vorbă şi victimizare. Pe scurt, nimic pentru fapte, totul pentru propaganda şi zgomot pentru nimic”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite