Moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor, respinsă. Borza: Toţi au o culpă şi o responsabilitate în ceea ce priveşte colapsul acestui sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Răzvan Cucu (centru), într-o ieşire pe teren. FOTO Daniel Guţă
Ministrul Răzvan Cucu (centru), într-o ieşire pe teren. FOTO Daniel Guţă

Moţiunea simplă iniţiată de PNL şi USR pe tema infrastructurii de transport a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 104 voturi „pentru“, 155 „împotrivă“ şi şase abţineri. Ministrul Răzvan Cuc era acuzat de adversarii politici, în textul moţiunii, de management defectuos şi lipsă de profesionalism.

UPDATE Moţiunea simplă a fost respinsă. 104 de voturi au fost „pentru“, iar 155 de voturi „împotrivă “

UPDATE Deputatul Remus Borza a anunţat că a votat împotriva moţiunii, cu toate că a criticat problemele referiroarea la infrastructura pe partea de transporturi. „Cu toate astea am votat impotriva moţiunii. Trebuie să renunţam la demagogie, populism şi ipocrizie în discursul public şi în acţiunea politică. Trebuie să aceptam şi să recunoaştem că toate partidele parlamentare în ultimii 27 de ani au gestionat acest domeniu strategic. Şi PSD şi PNL şi PD sau PDL. Şi in dreptul guvernului tehnocrat, anul trecut, am raportat cu mândrie patiotica tot 0 km autostrăzi. Toţi au o culpă şi o responsabilitate în ceea ce priveşte colapsul acestui sector economic. Nu este de vina ministrul Cuc ca pe exercitiul financiar 2014-2020, nici la momentul preluării mandatului în ianuarie 2017 nu aveam acreditată nici o autoritate de management. Aşa se explică faptul că din 2.5 miliarde euro fonduri structurale şi de coeziune în primele 6 luni am adus în ţară doar 4 milioane euro! Doar in august am acreditat cele 7 autoritati de management cu vreo 3 ani intarziere.

Pe de alta parte nu putem lua de la transporturi, cu acazia rectificarii bugetului de stat,6 miliarde lei ca sa-i transferăm în pensii si salarii. Romania are nevoie de investitii in toate domeniile cu atat mai mult in infrastructura de transport. Doar investiile pot asigura o crestere organica si sustenabila a economiei romanesti. Cresterea economica din primele 6 luni de 5,8% bazata preponderent pe consum,desi onoranta isi arata deja efectele perverse: dublarea robor intr-o luna, deprecierea leului in raport cu principalele valute,deficit de cont curent de 6.3 miliarde lei si deficit pe balanta comerciala de 6 miliarde euro.

I-am dat un cec in alb ministrului pe perioada determinata,pana la viitoarea sesiune si nu neconditionat. I-am cerut sa restructureze companiile din portofoliul ministerului pe criterii de eficienta economica, sa vina cu o strategie coerenta de investitii sectoriale si cu un grafic asumat, sa promoveze in managementul acestor companii strategice ale statului oameni recomandati de competente profesionale,moralitate si capabilitati manageriale si nu exclusiv de carnetul de partid“.

UPDATE Deputatul PMP, Eugen Tomac, îi cere demisia lui Răzvan Cuc: „Vreau să vă spun, domnule ministru, motivele pentru care dumneavoastră trebuie să plecaţi acasă. În primul rând, pentru că sunteţi un ministru slab. Aţi venit aici cu un discurs care nu vă face cinste. Un ministru al PSD în 2017 să vorbească despre proiecte din secolul trecut e cam jenant. Aveţi o pălărie prea mare. Probabil aţi uitat că, din mai 2012, PSD se află la guvernare. Miniştrii dumneavoastră ne ameninţau că vor dormi pe autostradă dacă nu se va lansa proiectul Comarnic — Braşov. Fostul dumneavoastră premier Ponta se plimba pe şoseaua de centură cu fostul primar general Oprescu şi ne ameninţa că vom avea într-un an de zile patru benzi în jurul Bucureştiului. Ceea ce ne prezentaţi dumneavoastră este încă o dovadă în plus că sunteţi omul care nu a venit să construiască, ci omul care a venit să demoleze ceea ce există în infrastructura românească“

UPDATE Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc:  „Este clar că moţiunea simplă despre care discutăm astăzi nu are niciun fundament şi nicio consistenţă. Este, practic, o înşiruire de opinii personale ale unor oameni care atunci când au deţinut puterea nu au fost în stare sau nu au vrut să contribuie cu nimic la dezvoltarea acestui domeniu atât de important. Poate cele spuse de mine vă vor ajuta să înţelegeţi că trebuie să sprijiniţi aceste proiecte pentru că ele sunt ale României, în loc să consumaţi timp şi energie inutil pentru a le bloca“

Dezbaterea moţiunii simple a fost programată iniţial pentru marţi, însă a fost amânată la solicitarea premierului Mihai Tudose, care a informat Parlamentul cu privire la participarea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, la şedinţa comună a guvernelor României şi Bulgariei.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat marţea trecută în plenul Camerei depunerea unei moţiuni simple, iniţiată de PNL şi USR, intitulată „Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare".

„Este o moţiune simplă îndreptată împotriva ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, şi ca reacţie la un management defectuos, lipsit de profesionalism, extrem de politizat, care a marcat în Ministerul Transporturilor cel puţin două 'recorduri'. Unul este legat de rectificarea bugetară, când aproape o jumătate din fondurile alocate Ministerului Transporturilor au fost tăiate. De asemenea, al doilea 'record' este legat de blocarea unor proiecte mari de infrastructură, cum sunt autostrada Sibiu — Piteşti, autostrada Transilvania sau Târgu Mureş — Iaşi — Ungheni, care sunt compromise şi cu termene de finalizate complet depăşite“, spunea Raluca Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite