Monica Macovei, pe blog: „Ponta îşi poziţionează oamenii în sistem în ideea că va fi preşedintele României în 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a scris, vineri, pe blogul său că propunerile înaintate de Victor Ponta pentru funcţiile de şef al Parchetului General, respectiv al DNA sunt lipsite de transparenţă şi denotă o absenţă a criteriilor de selecţie bazate pe integritate şi pe rezultate în acţiunea anticorupţie.

Monica Macovei consideră că propunerea lui Ponta pentru şefia Parchetului General este inacceptabilă, şi aduce argumente potrivit cărora Tiberiu Niţu “nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei”. De asemenea, Monica Macovei scrie că Departamentul Naţional Anticorupţie trebuie condus de un procuror anticorupţie din DNA, dar nu nu prezintă contraargumente faţă de propunerea  Laurei Codruţa Kovesi, nici nu o nominalizează, opinia sa fiind una cu caracter general.

Despre Tiberiu Niţu ea scrie că acesta ar fi trebuit să părăsească Parchetul General în urma prestaţiei “jalnice” din cadrul şedinţei CSM  din noiembrie 2012.

“CSM a arătat că în perioada în care  domnul Niţu a coordonat activitatea secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ, «nu s-a înregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu în materia conflictului de interese, corupţiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public»”, a scris Monica Macovei pe blog.

Monica Macovei consideră inacceptabil gestul lui Victor Ponta de a propune acelaşi candidat pentru funcţia de şef la Parchetul General, trecând peste evaluarea negativă a abilităţilor sale de a conduce PICCJ. Ea precizează că în 2005, în calitate de ministru al Justiţiei, ea a aplicat o procedură de selecţie pentru a lua cea mai bună decizie şi în acest sens a modificat şi legea pentru a face apel la responsabilitatea individuală a ministrului Justiţiei pentru aceste propuneri. Europarlamentarul PDL precizează că “întrebarea acestor zile este cum şi-a ales Ponta propunerile, nu daca ele sunt legale”.

“Asta ne arată că USL este privit de multi ca «salvatorul» coruptilor si frânarul anchetelor anticorupţie. Ponta îşi pozitioneaza oamenii în sistem în ideea că va fi preşedintele României în 2014”, a mai scris Monica Macovei pe blog.

Monica Macovei consideră că este imperativ ca la şefia DNA să fie un procuror anticorupţie care a anchetat fără frică politicieni şi alţi oficiali şi care să cunoască felul în care funcţionează instituţia.

“Şi mai este ceva: vă aduceţi aminte cum vorbeau cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti arestate preventiv sub acuzaţii de corupţie despre procurorii DNA care lucrează independent şi imparţial?  «Păi, nu vezi că nu contează că a venit U.S.L.-ul la putere…Pentru şpaga te leagă. Tre’ să aveţi grijă! Aveţi grijă, că D.N.A.-u’ e în foc continuu!»”, a scris Monica Macovei.

Într-o postare de miercuri, Monica Macovei se referea doar la propunerea lui Tiberiu Niţu ca şef al Parchetului General şi o considera inacceptabilă.

Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar a făcut o declaraţie, marţi, la un post tv, în aceiaşi termeni, potrivit cărora este "inadmisibil" ca în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să fie numită fostul procuror general, Laura Codruta Kovesi, pe motiv că aceasta nu are expertiză în cadrul unei instituţii anti-corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite