Monica Macovei, despre autonomia Ţinutului Secuiesc: UDMR face jocul Moscovei împotriva intereselor României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, avertizează că, prin proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi prin declaraţiile ce vizează o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi liderii UDMR fac, „conştient sau inconştient, jocurile Moscovei“.

„Sunt două teme care parazitează în acest moment România şi care, într-un mod inutil, produc o criză politică şi pot face mult rău României. În primul rând, mă refer la solicitarea UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc şi, în al doilea rând, la vechea marotă a domnilor Ponta şi Tăriceanu şi anume suspendarea Preşedintelui, care îşi termină mandatul în două luni“, a început Monica Macovei conferinţa de presă de duminică. Apoi, a detaliat cele doouă teme.

Monica Macovei crede că proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, lansat de UDMR, pune în pericol siguranţa României. „E foarte gravă această propunere venită acum de la conducerea UDMR, este gravă şi iresponsabilă tocmai pentru că, la graniţa de est a României, Federaţia Rusă a pornit o agresiune armată şi chiar se scot din adormire conflicte îngheţate legate chiar de autonomie teritorială. Şi în acest moment să vii cu o astfel de idee nu faci decât să produci o ameninţare la adresa siguranţei României. Nu ştiu dacă conştient sau inconştient, dar cei care fac asemenea declaraţii fac în realitate jocul Moscovei împotriva intereselor României“, spune Macovei.

Cât despre o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, poate chiar o nouă demitere, Monica Macovei ridică o întrebare oarecum firească: de ce să fie suspendat şeful statului, cu doar două luni înainte a a-şi încheia cel de-al doilea mandat. „Tema suspendării Preşedintelui este şi ea una foarte gravă pentru că este una falsă. Şi în loc să vorbim de agenda cetăţeanului, vorbim de ceva ce nu există practic: Preşedintele îşi termină mandatul în două luni de zile. A lansa acum tema suspendării Preşedintelui, insultă inteligenţa românilor. Dacă Preşedintele tot pleacă, care este logica să-l suspenzi acum? Deci nu ne insultaţi inteligenţa şi ocupaţi-vă de problemele reale ale ţării. Iar principala problemă reală a ţării este recesiunea economică: suntem în recesiune economică şi aici ne-aţi adus dumneavoastră, domnilor guvernanţi!“, arată europarlamentaru

Mesajul Monicăi Macovei pentru politicieniii aflaţi la guvernare este următorul: „Nu ne insultaţi inteligenţa! Faceţi punţi între oameni şi nu bariere şi ocupaţi-vă de problemele reale ale României: locuri de muncă, sănătate, educaţie şi siguranţă, în condiţiile în care suntem ameninţaţi, cel puţin la graniţa de este, de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, şi, repet, stăm pe un butoi de pulbere. Nu aprindeţi chibritul!“.

Ce conţine proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Limba maghiară, alături de cea română, este limbă oficială

Paragrafe din controversatul proiect de autonomie a Ţinutului Secuiesc au fost publicate în exclusivitate de hotnews.ro. Constitutirea Ţinutului Secuiesc ca o regiune autonomă cu personalitate juridică, publicarea în limba maghiară a hotărârilor de guvern care interesează regiunea şi considerarea limbii maghiare, alături de cea română, drept limbă oficială în regiune se numără printre doleanţele maghiarimii.

Cum poate fi folosită autonomia ca armă a destabilizării

Recent difuzatul proiect UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc conţine o serie de bombe evidente, dar şi unele cu explozie întârziată, periculoase deoarece, în sine, textul acesta se constituie ca un precedent, oricând posibil de reluat sau de invocat.

Un sfat pentru liderii UDMR: nu uitaţi istoria României

„Noua jucărie, practic scoasă de la naftalină, se numeşte  proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Punerea în dezbatere publică a proiectului menţionat, săptămâna care urmează, va avea un efect previzibil, de delimitare, deja evidentă, a celor cu capul pe umeri, de cei care încă uită că nu trăim în perioada interbelică”, scrie analistul militar Ion Petrescu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite