Monica Ghiurco, respinsă de Parlament. TVR rămâne în continuare fără director

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Ghiurco. FOTO Adevărul
Monica Ghiurco. FOTO Adevărul

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, nu a obţinut în plenul celor două Camere ale Parlamentului numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie. 194 de deputaţi au votat „pentru“ respingerea candidaturii acesteia, în timp 113 au fost „împotriva“ respingerii candidaturii.

UPDATE Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, nu a obţinut în plenul celor două Camere ale Parlamentului numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie, anume 272. 

UPDATE A început votul secret cu bile. Deputaţii sunt primii care votează. O bună parte din parlamentari a părăsit plenul.

UPDATE Valeriu Zgonea se ceartă cu Alina Gorghiu deoarece nu i-a acordat acesteia din urmă dreptul la replică. 

UPDATE Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: „Câteodată trebuie să ştim despre ce e vorba. Înainte de această propunere trebuie să le reamintesc colegilor că tot un salariat al TVR a fost la conducere. Când sunt independenţi, sunt proşti. Când sunt salariaţi ai PSD îi facem şi interimari“.

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Parlamentul are obligaţia şi responsabilitatea să acorde votul lui acelei persoane care să conducă destinul televiziunii (...) Propunerea CA al TVR e să desemnăm pe cineva din partea angajaţilor. E o propunere anormală, dragi colegi. Nu reprezentantul salariaţilor trebuie să fie conducătorul televiziunii publice“.

UPDATE Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor: „Acum două săptămâni, majoritatea nu a fost de acord cu propunerea Guvernului. Acum, nici această propunere nu e pe placul majorităţii. Legislaţia spune că în cazul de faţă dacă propunerea CA nu trece, o să se reia tot parcursul procedural“, a declarat Ştirbu care a precizat că PNL va vota propunerea CA al TVR. 

UPDATE Au început dezbaterile privind votul pentru noul şef al TVR. Valeriu Zgonea a luat cuvântul pentru a face clarificări. Acesta cere să ai bă loc final cu toate că la Comisii a fost dat un aviz negativ.  „Dacă nu avem acum 272 de voturi «pentru» ne vom întoarce din nou acolo unde am rămas. Nu o să avem un nou preşedinte-director general al TVR-ului. O să spună lumea iar că nu vrem să numim pe nimeni“, a spus Zgonea

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: „Am constatat cu aceeaşi surprindere ca şi celelalte dăţi cum conducerea PSD refuză să deblocheze situaţia de la TVR. Am făcut apel încă de săptămâna trecută la cei de la PSD: veniţi şi votaţi orice fel de candidat, noi nu vom propune niciun candidat”. 

UPDATE Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru ocuparea funcţiei de preşedinte-director general al televiziunii publice, a primit aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului. Atsfel, Monica Ghiurco a primit 18 voturi”pentru” şi 19 voturi ”împotrivă”.


Plenul Parlamentului se va reuni, luni , de la ora 18.00, pentru a vota propunerea CA al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR.

PSD se opune

Ghiurco va fi audiată mai întâi în comisiile parlamentare pentru cultură, începând cu ora 14.00, urmând ca, de la ora 18,00, plenul reunit să decidă prin vot secret dacă aceasta va ocupa funcţia de preşedinte-director general al SRTv.

Potrivit unor surse politice nu există consens nici asupra acestei propuneri politice, ceea ce înseamnă că există mari şanse ca nici de această dată să nu fie validată un nou preşedinte-director genaneral.

Şi preşedintele PSD, LIviu Dragnea, că PSD are rezerve serioase faţă de varianta Ghiurco. Motivul invocat de liderul social-democraţilor e legat de faptul că Ghiurco a dat în judecată TVR pentru indexarea salariilor. 

„Am înţeles de la unii colegi că există rezerve serioase în ceea ce priveşte votul pentru doamna Ghiurco, pentru că am înţeles că este în proces cu TVR. Toţi colegii au spus că nu prea au cum să o voteze, că e nelalocul ei această situaţie“, a declarat Liviu Dragnea.

Monica Ghiurco a fost propusă la conducerea TVR în urma votului exprimat miercurea trecută de membrii Consiliului de Administraţie. Ea a primit şapte voturi, iar Irina Radu şase voturi.

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte–director a obţinut miercuri votul a şapte membri din total de 13 ai CA, restul de şase susţinând-o pe Irina Radu.

„Membrii Consiliului de Administraţie al TVR s-au întâlnit astăzi, 6 aprilie, la sediul Televiziunii Române pentru a stabili şi transmite către Birourile Permanente ale Parlamentului recomandarea pentru funcţia de Preşedinte–Director General", se arată într-un comunicat al televiziunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite