Mişcarea Populară, uşă către Bruxelles pentru EBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Băsescu îşi va anunţa în cursul acestei săptămâni candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul European. EBA are mari şanse să ocupe din nou fotoliul de eurodeputat şi după alegerile din 25 mai, dacă va candida pe lista Partidului Mişcarea Populară, partid susţinut ferm de preşedintele Traian Băsescu.

Deşi mai este puţin timp până la debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Elena Băsescu întârzie să facă anunţul oficial privind o nouă candidatură. În condiţiile în care EBA nu se mai regăseşte pe lista PDL pentru europarlamentare, întrebarea care se pune este dacă aceasta va candida ca independent, aşa cum  s-a întâmplat la euroalegerile din 2009, sau se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară (PMP).

Potrivit unor surse din anturajul europarlamentarului, este o chestiune de câteva zile până ce Elena Băsescu se va înscrie şi îşi va anunţa candidatura la Parlamentul European (PE) pe lista PMP.

EBA aşteaptă însă rezultatele unui sondaj de opinie privind intenţia de vot a candidaţilor PMP la euroalegeri. Preşedintele Traian Băsescu a sugerat vineri că fiica sa ar putea candida din partea PMP. „Elena este majoră. Nu am discutat cu ea. Dar ea ştie că eu votez cu PMP“, a spus şeful statului, râzând în stilul caracteristic.

EBA, al doilea loc pe listă?

PMP i-a făcut deja invitaţia Elenei Băsescu de a candida cu şanse reale pe lista partidului. Europarlamentarul Cristian Preda a scris vineri pe blogul personal că în cadrul Colegiului Naţional al PMP s-a stabilit că europarlamentarii cu vechime se vor afla în fruntea listei. „Colegiul Naţional a stabilit doar că lista va fi deschisă de un europarlamentar în funcţie sau de mai mulţi, dacă se alătură Mişcării Populare, oferind astfel experienţa acumulată în legislativul european“, a anunţat europarlamentarul Cristian Preda, pe blogul său personal.

Potrivit deciziei luate de forul de conducere al PMP, primii doi candidaţi la euroalegeri vor fi, cel mai probabil, Cristian Preda şi Elena Băsescu, în prezent eurodeputaţi aleşi în anul 2009 pe lista PDL. Între timp, Cristian Preda a fost suspendat din PDL fără să-şi mai dorească să se reîntoarcă, iar trecerea Elenei Băsescu la PMP este doar o chestiune de timp.

PMP visează patru locuri

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru „Adevărul“ că PMP ţinteşte obţinerea unui număr de patru locuri în Parlamentul Europen. „Voi candida pentru un nou mandat în Parlamentul Eropean pe lista PMP. Obiectivul nostru este să obţinem patru locuri“, a declarat Cristian Preda.

Dacă primele două poziţii sunt destinate actualilor europarlamentari, pentru următoarele două locuri şi-au exprimat intenţia de a candida mai multe personalităţi marcante din Mişcarea Populară.  „Domnul Cristian Preda, cu siguranţă,  va candida din nou. Mai sunt şi alţi colegi care respectă criteriile noastre, cum ar fi Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Theodor Baconschi“, explica preşedintele Eugen Tomac, la „Adevărul Live“, în urmă cu o lună.

Fostul ministru al Eucaţiei Daniel Funeriu şi fostul ministru de Externe Theodor Baconschi au anunţat deja că vor candida, în premieră, pentru un loc la Bruxelles. Totodată, senatorul Ciprian Rogojan, cunoscut opiniei publice sub pseudonimul de Cici de la Sistem, susţine că are sprijinul PMP pentru a candida la euroalegeri. Parlamentarul a recunoscut că decizia nu-i aparţine şi că a fost luată pe baza notorietăţii sale şi mai puţin în funcţie de performanţe.

Concurenţă între şase partide

PMP doreşte să se afilieze grupului PPE din Parlamentul Europen, dar va trebui să facă faţă unei concurenţe interne. În total, şase formaţiuni politice se vor bate pe acelaşi culoar în Parlamentul Europen. În PPE sunt deja trei partide membre, UDMR, PNŢCD şi PDL, şi sunt alţi trei aspiranţi - PMP, Forţa Civică şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Şi PNL aspiră, se pare, la marea familie PPE. Aşadar, dacă în grupul socialiştilor există o listă comună a celor trei partide (PSD, UNPR şi PC), PPE se confruntă cu şase forţe fragmentate şi aflate în competiţie.

Pentru această situaţie, PMP arată cu degetul către PDL. „Cei care au refuzat soluţia federării eforturilor sunt la PDL, toţi ceilalţi au spus că vor împreună, dar PDL a spus «Nu, vrem să arătăm că suntem cei mai buni». Eu cred că o să arătăm că nu sunt cei mai buni“,consideră Preda.

Leafa, 6.200 de euro

Funcţia de eurodeputat este atractivă şi prin prisma remuneraţiei. Un eurodeputat poate încasa lunar de la Parlamentul European peste 8.000 de euro. Remuneraţia netă a unui europarlamentar este de 6.200 de euro, însă, la această sumă, se adaugă indemnizaţia zilnică pentru prezenţă la reuniunile oficiale ale Parlamentului European, în cuantum de 304 de euro/zi.

Din această sumă se acoperă, printre altele, cheltuielile de cazare şi masă. În condiţiile în care un eurodeputat lucrează, în medie, aproximativ trei zile pe săptămână şi, în condiţiile unei participări normale la reuniunile de lucru, la salariu i se pot adaugă suplimentar în jur de 2.500 de euro/lună.
În plus, deplasările din ţările de la origine către şi de la Bruxelles şi Strasbourg sunt susţinute de PE cu bilete de avion la casa business, clasa I la tren sau o sumă forfetară de 0,50 euro/km dacă se deplasează cu maşina.

Pe aceeaşi temă:

Cu cine merge PDL la europarlamentare

PDL va depune lista cu candidaţii la Parlamentul European pe data de 23 martie. Primele patru locuri sunt rezervate pentru actualii europarlamentari Theodor Stolojan, Monica Macovei, Marian Jean Marinescu şi Traian Ungureanu.

Ilie Năstase, invitat de PRM la europarlamentare. „Nu am luat încă o decizie“Ilie Năstase, invitat de PRM la europarlamentare. „Nu am luat încă o decizie“

Liderul PRM Gheorghe Funar susţine că Ilie Năstase va candida pe lista PRM la alegerile europarlamentare din 25 mai. Fostul tenismen confirmă că a discutat cu Funar, dar spune că nu a luat încă o decizie.

Antonescu: Dacă PNL obţine sub 20% la europarlamentare, demisionez, nu înainte de a-i schimba şi pe alţii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la „Adevărul Live“, că liberalii ţintesc, la alegerile europarlamentare, un scor de 25%. Întrebat cum ar acţiona în situaţia în care ar obţine mai puţin de 20%, el a răspuns că ar demisiona din funcţia de preşedinte al partidului, dar nu fără să îi „schimbe“ şi pe alţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite