Mircea Diaconu mai are un hop spre Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, sâmbătă, că Mircea Diaconu poate candida fără probleme ca independent la Parlamentul European (PE). Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Biroul Electoral Central (BEC) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sunt cele două instituţii cu greutate de care Diaconu ar trebui să se teamă. Însă, în ceea ce priveşte intenţia BEC-ului, fostul senator poate sta liniştit, deoarece, la scurt timp după decizia Tribunalului Bucureşti, preşedintele BEC, Marian Muhuleţ a anunţat că nu va face apel.

„Niciodată BEC nu a făcut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instanţe ca urmare a atacării deciziilor BEC în instanţă. Dacă priviţi la istoria din 2009, istorie recentă, a existat o decizie a Curţii de Apel în 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel, BEC nu a făcut apel atunci la decizia instanţei“, a spus Muhuleţ.

ANI nu se lasă

Agenţia Naţională de Integritate, instituţia care l-a declarat pe Diaconu incompatibil, nu renunţă însă la ideea de a-l determina pe actor să se conformeze hotărârii prin care i-a interzis să ocupe o funcţie eligibilă. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că va ataca decizia luată sâmbătă de Tribunalul Bucureşti. De altfel, la o reacţie vehementă din partea ANI se aştepta şi fostul senator liberal. „Va fi foarte clar un recurs. În mod sigur. Am văzut energia pe care o avea reprezentanta ANI“, a explicat Mircea Diaconu, după aflarea deciziei.

Curtea de Apel Bucureşti va da o decizie definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.

Mircea Diaconu a atacat, joi, în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura ca independent la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai. BEC a motivate hotărârea  prin faptul că la momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicţie a ocupării unei funcţii eligibile.

BEC a avut în vedere raportul ANI privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat actorul ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara“.

Vadim Tudor, respins de Tribunalul Bucureşti

Dacă Tribunalul Bucureşti a luat o decizie favorabilă lui Mircea Diaconu, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul lui Corneliu Vadim Tudor.

Tribunalul Capitalei a respins, ieri, ca neîntemeiată, contestaţia lui Corneliu Vadim Tudor privind candidatura sa la alegerile europarlamentare, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Pentru Gheorghe Funar, în schimb, drumul către Bruxelle s-a încheiat, contestaţia sa fiind respinsă. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au agreat decizia BEC care a respins cererea de înregistrare a candidaturilor PRM depusă prin Gheorghe Funar, pe motiv că,  potrivit menţiunilor din Registrul Partidelor Politice valabile pe 26 martie, preşedintele PRM este Corneliu Vadim Tudor.

În aşteptarea unui răspuns din partea Tribunalului Bucureşti se mai şi partidul lui Mihail Neamţu, Noua Republică. De asemenea, tot la Tribunalul Bucureşti se mai judecă peste 20 de contestaţii la decizii similare ale BEC.

Citeşte şi:

De câte voturi are nevoie Mircea Diaconu pentru a ajunge la Bruxelles Mircea Diaconu a demisionat din PNL şi va candida la alegerile europarlamentare din 25 mai ca independent. „Demisia am trimis-o online“, a declarat Diaconu pentru adevarul.ro. 

Reportaj. Ultima punere în scenă la Teatrul Nottara: semnături pentru Mircea Diaconu Pâlcuri de pensionari au luat cu asalt, joi, Teatrul Nottara din Bucureşti, cu un singur scop: să-l susţină pe Mircea Diaconu în demersul său de a ajunge în Parlamentul European.

Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese. Ponta îi urează succes la europarlamentare Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, care a primit însă o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacă cu apel la Curtea Supremă. 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite