Comisia de la Veneția, vizită la București. Ministrul Justiției și șeful CCR, discuții cu șefa Comisiei

0
Publicat:

Șeful Ministerului Justiției și președintele CCR au avut întâlniri cu șefa Comisiei de la Veneția, pe agenda discuțiilor fiind promovarea tezelor şi conceptelor conţinute în opiniile şi avizele Comisiei de la Veneţia.

Reprezentanții Comsiei de la veneția au efectuat o vizită la București FOTO Twitter
Reprezentanții Comsiei de la veneția au efectuat o vizită la București FOTO Twitter

Cătălin Predoiu a discutat cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Claire Bazy Malaurie, despere consolidarea dialogului dintre cele două instituţii și promovarea tezelor şi conceptelor conţinute în opiniile şi avizele Comisiei de la Veneţia, arată un comunicat al ministerului. 

Potrivit sursei citate, „preşedinta Comisiei de la Veneţia a apreciat iniţiativa ministrului Justiţiei de a operaţionaliza un Panel independent de lucru la nivelul Ministerului Justiţiei pentru a dezbate, internaliza şi, eventual, sprijini Ministerul Justiţiei în promovarea tezelor şi conceptelor conţinute în opiniile şi avizele Comisiei de la Veneţia, precum şi în dialogul cu Comisia”.

Consolidarea dialogului dintre CCR și CJUE

Sursa citată a menționat că un alt subiect a fost reprezentat de necesitatea consolidării dialogului dintre curţile constituţionale naţionale, inclusiv Curtea Constituţională a României şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Și președintele Curții Constituționale a României a avut o întâlnire cu șefa Comsiei de la Veneția. În cadrul întâlnirii, președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, a afirmat disponibilitatea de dezvoltare a colaborării între cele două instituții. 

Marian Enache a mai precizat în cadrul discuțiilor că „avizele Comisiei de la Veneția sunt citate în multe dintre deciziile Curții Constituționale a României, acestea impunându-se prin forța argumentelor”, potrivit unui comunicat CCR.

Reprezentanții Comisiei de la Veneția, vizită la București

Potrivit sursei citate, „la rândul său, președinta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, doamna Claire Bazy Malaurie, a remarcat progresele înregistrate de România și faptul că instanța constituțională română a rezistat presiunilor în contextul modificărilor legislative în materie penală și procesual penală”.

Șefa Comisiei de la Veneția „s-a arătat interesată de deciziile Curții Constituționale a României, dacă acestea conțin și recomandări către autorități”,  președintele Curții Constituționale a României explicând că „structura deciziei este compusă din considerente și dispozitiv, ambele având caracter obligatoriu pentru toate autoritățile publice”.

Reprezentanții Comisiei de la Veneția au fost invitați la Adunarea ședinței solemne de celebrare a Centenarului Constituției României Întregite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite