Ministrul grec pentru migraţie: Absenţa României şi a Bulgariei, un handicap pentru spaţiul Schengen VIDEO

0
Publicat:

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a declarat miercuri, la Bucureşti, într-un interviu pentru Agerpres, că „absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi".

În cadrul unei vizite la Viena, el le-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer şi ministrului de interne Gerhard Karmer că „protejarea frontierelor externe ale UE în Bulgaria şi România nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru Uniunea Europeană".

Acesta a lansat, săptămâna trecută, o iniţiativă diplomatică în sprijinul celor două ţări, pentru că România şi Bulgaria merită aderarea la spaţiul Schengen, întrucât „au îndeplinit toate condiţiile, au respectat pe deplin acquis-ul Schengen". Un alt motiv că în lupta cu migraţia ilegală este necesar „să avem mai multă, nu mai puţină Europă". De asemenea, aderarea celor două țări la spațiul Schengen este importantă pentru Grecia, "pentru industria turistică, pentru cooperarea economică bilaterală": „Grecia a luat iniţiativa din trei motive. În primul rând, credem că este corect. Bulgaria şi România au îndeplinit toate condiţiile, au respectat pe deplin acquis-ul Schengen şi de aceea sunt pe deplin îndreptăţite să adere la zona Schengen. În al doilea rând, credem că este foarte important în lupta cu migraţia ilegală să avem mai multă, nu mai puţină Europă. Faptul că România şi Bulgaria vor adera la Schengen va însemna că va fi asigurată mai multă securitate pentru Europa. Şi cred că acesta trebuie să fie un scop comun. Şi, cu siguranţă, este de asemenea important pentru Grecia. Am fost foarte clari de la bun început că ne permite să ne conectăm din Grecia cu restul Uniunii Europene, prin Bulgaria şi România. Este foarte important pentru industria turistică, este foarte important pentru cooperarea economică bilaterală şi de asemenea în cadrul Uniunii Europene.

Am vizitat Austria şi m-am întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer, cu omologul meu austriac (Gerhard Karmer - n.r.), de asemenea m-am întâlnit cu ministrul bulgar de interne (Ivan Demergiev - n.r.) şi astăzi cu ministrul român de interne (Lucian Bode - n.r.). Lucrăm împreună cu preşedinţia semestrială a UE deţinută în prezent de Suedia şi cu Comisia Europeană pentru a găsi paşii necesari pentru a rezolva această criză în viitorul apropiat“.

image

Tema aderării va fi abordată la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la sfârşitul lunii. „Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023" a spus ministrul grec, care a mai precizat ca la Stockholm, la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la sfârşitul lunii, să poată face un anunţ privind paşii făcuţi până în prezent.

Notis Mitarachi s-a pronunţat împotriva decuplării aderării la Schengen a României şi Bulgariei, o variantă discutată după eşecul de la Consiliul JAI din decembrie anul trecut: „Ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic".

„Absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi“

Întrebat ce a ar însemna un eşec al aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ministrul grec pentru migraţie şi azil a spus că ar fi ceva foarte negativ chiar pentru zona Schengen, subliniind că „absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi": „Toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să adere la Schengen în cele din urmă, cred că acesta trebuie să fie un obiectiv şi că în acest fel vom consolida un sentiment mai puternic de cooperare şi securitate pentru Uniunea Europeană. Cred că faptul că ne-am confruntat cu provocări de-a lungul anilor, nu doar în privinţa migraţiei, face necesară mai multă Europă, face necesară mai multă cooperare instituţională şi structurală şi absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi“.

Notis Mitarachi a precizat că o soluție împotriva migrației ilegale este întărirea granițelor spațiului Schenghen: „Înţeleg faptul că Austria s-a confruntat cu un proces migrator considerabil şi cred că am ajuns la un moment în care majoritatea statelor membre ale UE se plâng cu adevărat de nivelul sosirilor din 2022. Aşadar, devine şi mai critică protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Şi ceea ce am discutat cu omologul meu austriac şi cu cancelarul austriac, este că protejarea frontierelor externe ale UE în Bulgaria şi România nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru Uniunea Europeană. De asemenea, cred că ar fi pozitiv pentru Uniunea Europeană ca Frontex să devină din nou activă în Ungaria pentru a se asigura că actualul spaţiu Schengen este bine protejat la frontiera externă. Cred că iniţiativa aceasta este bine primită şi sperăm că vom avea o finalitate fructuoasă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite