Ministrul german de Externe, vizită cu peripeţii în România
0Ministrul de Externe german Frank Walter Steinmeier a avut parte de două momente neplăcute la Bucureşti: omologul său român i-a oferit o broşură ce simboliza harta Franţei în loc de harta Germaniei, iar avionul cu care trebuia să zboare spre Sibiu s-a stricat.
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a sosit ieri la Bucureşti, la numai o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel. Dincolo de discuţiile diplomatice purtate cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta, vizita diplomatului german a fost presărată cu o gafă penibilă şi cu un mic incident.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Însă pe coperta broşurii, în loc de harta Germaniei, a fost creionată harta Franţei, acoperită însă de negru, roşu şi galben, culorile steagului german. Broşura a fost tipărită de Agerpres, agenţia naţională de presă.
„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat“, a declarat pentru „Adevărul“ Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute“ o copie a broşurii şi care a avut ultimul cuvânt de spus înainte de tipărit. „Important este conţinut broşurii, care este extrem de valoros“, a subliniat acesta.
Ministrul german pare însă că nu s-a supărat, imaginea fiind distribuită chiar de Ministerul de Externe de la Berlin pe contul oficial de Twitter al instituţiei. Dacă ministrul german nu s-a arătat nemulţumit de greşeală, situaţia ar putea sta altfel cu francezii. Germania nazistă a ocupat Franţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1940, naziştii controlau nordul Franţei, iar sudul era administrat de regimul colaboraţionist de la Vichy. Franţa a fost eliberată de sub nazişti abia în vara lui 1944.
Avion cu ghinion
În partea a doua a zilei, conform programului oficial afişat pe siteul Preşedinţiei, Klaus Iohannis şi ministrul de Externe german urmau să fie prezenţi, la ora 16.45, la Palatul Brukenthal din Sibiu, pentru a participa la vernisajul expoziţiei „Minoritatea germană din România - trecut şi prezent în Europa unită“.
Preşedintele Klaus Iohannis urma să ajungă în oraşul natal cu maşina, în timp ce Steinmeier, care a mai fost primit, între timp, de premierul Ponta şi de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, urma să ia avionul până la Sibiu. Numai că avionul s-a defectat, astfel încât Steinmeier nu a mai decolat.
Până la urmă, ministrul de Externe german a ajuns la Sibiu cu un elicopter al MAI. Împreună cu Klaus Iohannis, dar şi cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, oficialul german a vizitat Muzeul Naţional Brukenthal. „Doresc să subliniez astăzi, în mod special, faptul că, în decursul secolelor, relaţia dintre români şi germani pe teritoriul României a fost, cu puţine excepţii din motive ideologice trecătoare, una caracterizată de armonie şi respect reciproc. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internaţional, România este o excepţie fericită şi un model de urmat“, a spus preşedintele Klaus Iohannis, pe care îl leagă o prietenie mai veche faţă de Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de Externe a mai vizitat Sibiul şi în data de 31 decembrie 2006, la deschiderea programului Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007. Poza oficială apare şi în cartea „Pas cu pas“ semnată de preşedintele Iohannis. Oficialul german a primit ieri titlul de cetăţean de onoare al Sibiului, şi a participat, de asemenea, la evenimentul prin care s-au sărbătorit 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România. (Ramona Găină)
Noi discuţii despre Schengen
Preşedintele Klaus Iohannis şi Frank-Walter Steinmeier au purtat o nouă rundă de discuţii despre aderarea României la spaţiul Schengen, un obiectiv politic impus de şeful statului român. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor, au fost trecute în revistă stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-germane, de ambele părţi fiind remarcată dinamica accentuată, din ultima perioadă, a vizitelor bilaterale la cel mai înalt nivel, dovadă a caracterului privilegiat al relaţiilor româno-germane. „Preşedintele României a arătat că Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al ţării noastre şi a pledat pentru atragerea de noi investitori, subliniind reuşitele unor mari companii germane în România“, se mai arată în comunicat. Un alt subiect aflat pe agenda discuţiilor a fost aderarea României la spaţiul Schengen. ”Oficialul german a subliniat că trebuie identificată o soluţie care să permită progrese în realizarea acestui obiectiv”, se precizează în comunicatul Preşedinţiei.
Citeşte şi:
Avionul cu care ministrul de Externe german Frank Walter Steinmeir urma să zboare de la Bucureşti la Sibiu s-a defectat, astfel încât deplasarea a fost întârziată cu o oră. Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul“ de surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Steinmeier: Trebuie identificată o soluţie care să permită progrese în aderarea la Schengen
Klaus Iohannis l-a primit luni, la Cotroceni, pe ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizită oficială în România. Printre altele, Steinmeier a subliniat că trebuie identificată o soluţie care să permită progrese în realizarea aderării României la Schengen.
Ministrul Externelor Bogdan Aurescu i-a înmânat astăzi omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură editată de Agerpres cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Pe coperta aceste broşuri, care ar fi fost livrată în această dimineaţă la MAE, se află însă harta Franţei, nu a Germaniei, acoperită însă de negru, roşu şi galben.