Ministrul de Externe se arată îngrijorat de declaraţiile miniştrilor britanici privind limitarea liberei circulaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi români în Marea Britanie
Imigranţi români în Marea Britanie

Ministrul de Externe îşi arată preocuparea faţă de recentele afirmaţii ale ministrului britanic de Interne, Theresa May, dar şi faţă de "dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie" în Regatul Unit.

În urma declaraţiilor "liderilor marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014", secretarul de stat în Ministerul de Externe Luminiţa Odobescu se va întâlni luni cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, "cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie in Regatul Unit", se arată în comunicatul emis de MAE.

Situaţia imigranţilor români a fost semnalată atât oficialilor britanici de resort, cât şi Comisiei Europene. MAE speră că statele membre vor respecta legislaţia comunitară, care prevede libera circulaţie a cetăţenilor UE, iar Comisia Europeană va veghea asupra respectării tratatelor şi va corecta orice abatere. "Vom menţine, în continuare, dialogul cu Comisia Europeana pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt supuşi niciunui gen de discriminare", se mai arată în comunicat.

Ministrul de Externe sublinează rolul important al principiilor care stau la baza Uniunii Europene, în speţă principiul liberei circulaţii, considerat " esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice, consolidarea integrării europene şi relansarea economică a Uniunii".

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, susţine că Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria, o propunere ce reprezintă o provocare directă pentru unul dintre principiile centrale ale UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite