Mihai Tudose, despre votul din LIBE: E o victorie importantă a doamnei Kovesi, în condiţiile în care a făcut-o, practic, singură. Guvernul nu a zis nici da, nici nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Mihai Tudose a vorbit, la Adevărul Live, despre relaţia tensionată cu Liviu Dragnea, dar şi despre viitorul său politic în Pro România. I-a cerut Liviu Dragnea să adopte ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea? Cine-i poate lua locul lui Dragnea în fruntea PSD? E posibilă o alianţă între Pro România şi PSD? Cum l-a convins Ponta să schimbe partidul după 20 de ani în PSD?

Adevărul: Laura Codruţa Kovesi tocmai a câştigat votul din Comisia LIBE pentru postul de procuror european. Decizia încă nu este finală, dar voiam să vă întreb. Dacă aţi fi fost dumneavoastră premier în continuare, aţi fi susţinut candidatura Laura Codruţei Koveşi ?

Mihai Tudose: E complicat. Nu pot să fac eu o evaluare a unui magistrat. Dar în aceeaşi măsură, este un român, care ajuns acolo. Şi înţeleg că actualul guvern nu a apucat să zică nici da nici nu, faţă de alte guverne care şi-au susţinut candidaţii sau care măcar au intrat în acest joc politic de susţinere în echipe a unui candidat. Cu atât mai mult este o victorie importantă a doamnei Kovesi, în condiţiile în care a făcut-o practic singură.

Aş adăuga că guvernul Dăncilă i-a cerut ambasadorului de acolo, Luminiţa Odobescu, să voteze împotrivă în COREPER, în prima parte a procedurii de selecţie. Asta vine în contextul în care Viorica Dăncilă i-a acuzat pe cei din PNL în rândurile trecute că sunt trădători de ţară dacă critică guvernul la Bruxelles.

Tudose: I-au făcut reclamaţie lui Timmermans..adică..aţi început cu lucruri triste.

Va face Dragnea campanie pentru Timmermans?

Mihai Tudose: Mă indoiesc ca Liviu Dragnea va face campanie pentru Timmermans la Europarlamentare. Nu cred că relaţia cu socialiştii europeni mai durează mult. Deocamdată e o treabă mercantilă.

V-aţi înscris în PSD în 1992. 

Tudose: A fost a zi frumoasă. Eram şase oameni care am vrut să facem ceva. Eram cel mai tânar din acea echipă. Nu regret ce am făcut, unele lucruri poate se puteau face mult mai bine. Dar uite am ajuns în situaţia în care a trebuit să plec din casă din cauza invadatorilor. Ziua în care a trebuit să plec a fost cruntă.

Totusi puterea executiva era la dumneavoastră.

Tudose: Da, dar Guvernul nu avea puterea pe toate domeniile.

Cand Dragnea v-a propus postul de premier, v-a spus că trebuie sa respectati deciziile de la partid ?

Tudose: Dimpotriva.

V-a cerut să daţi amnistie şi graţiere cât aţi fost premier ?

Tudose: Nu a apucat pentru că i-am zis de prima oară că nu dau aşa ceva. Am fost foarte convingător că nu fac eu aşa ceva.

Între Toader şi Dragnea ce relaţii erau când eraţi premier ?

Toader: Colaborau, că să spun aşa. Eu am avut o discuţie atunci cu Toader, pe care îl respect ca profesionist.

A fost un moment când i-aţi schimbat pe cei 3 miniştri, printre care si Răzvan Cuc şi păreaţi că dominaţi relaţia cu Dragnea. Când a apărut momentul cu Carmen Dan, de ce nu aţi revocat-o ?

Tudose: La momentul acela eu am spus foarte clar. Cele două colege datorită faptului că erau cercetate penal pentru fraudă de fonduri europene şi de la Bruxelles mesajele care veneau nu erau foarte bune, în condiţiile în care noi încerca să ridicăm MCV...domnle, nu se poate. Domnul Cuc, un exemplu de incompetenţă, pentru că efectiv nu făcea nimic. Mai mult, sub domnia sa, o mulţime de oameni nu faceau mare lucru. Atunci nu m-am ţinut de funcţie. Ori pleacă cei trei, ori plec eu.

Cum aţi caracteriza relaţia cu preşedintele Iohannis ?

Tudose: Normală. O relaţie instituţională, absolut normală. Relaţia care trebuie să existe între premier şi preşedinte, indiferent cum îl cheamă pe premier sau pe preşedinte. Nu a încercat preşedintele să se bage peste activitatea guvernamentală, ba mai mult, uite, recunosc pentru prima dată că şi atunci când aveam opinii divergente în discuţii între noi doi, „char dacă nu sunt de acord cu ce faci, ai argumentele tale, să dea Dumnezeu să-ţi iasă”. Asta îmi spunea preşedintele. Erau lucruri la care preşedintele era parte în decizii.

L-a deranjat pe Liviu Dragnea relaţia dumneavoastră, chiar şi oficială, cu şeful statului ?

Tudose: Evident că da. Ca orice lucru normal care îl deranjează.

Cum vedeţi Ordonanţa 7 ?

Tudose: Mă puneţi într-o situaţie dificilă. Din ce m-am uitat, anumite lucruri sunt un pic greşite.

Prin acea secţie care se ocupa de magistraţi credeţi că  Liviu Dragnea îi avertizează pe liderii din teritoriu că «am justiţia sub papuc» ?

Tudose: Poate şi-ar dori asta, nu ştiu.

Mai aşteaptă liderii PSD amnistie şi graţiere?

Unii încă speră la amnistie şi graţiere, însă (n.red.: Dragnea) n-o va da niciodată, El va scăpa prin intermediul completului de cinci.Va scăpa prin plângeri la nesfârşit. «Ştiţi, s-a dat 5 dar nu s-a respectat egalitatea de gen, de ce sunt toţi bărbaţi, de ce sunt toţi femei, de ce nu sunt de toate etniile, etc.».

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite