Mesajele de condoleanţe ale politicienilor români, după moartea lui Mandela: „A fost şi va rămâne un simbol al raţiunii “
0Moartea fostului preşdinte sud-african Nelson Mandela a stârnit reacţii şi în rândul politicienilor români. Pe rând, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au transmis mesaje de condoleanţe.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj în care arată că a primit „cu durere“ vestea morţii lui Nelson Mandela, „personalitate excepţională a timpurilor noastre care a contribuit decisiv la construirea unei noi viziuni despre demnitatea umană“.
„Cu perseverenţă şi seninătate, Nelson Mandela şi-a urmat dorinţa de a crede în puterea oamenilor de a înţelege că, uneori, ceea ce ne desparte poate fi doar o barieră artificială care trebuie să cadă în faţa propriei noastre umanităţi. Ca lider politic, Nelson Mandela a fost şi va rămâne un simbol al curajului şi al raţiunii care pot înfrânge obstacole aparent de netrecut. Am convingerea că moştenirea sa va inspira generaţiile viitoare în căutarea binelui comun şi a temeiurilor libertăţii“, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.
La rândul său, premierul Victor Ponta a publicat, pe contul său de Facebook, un text în care deplânge moartea liderului sud-african.
„Nelson Mandela va rămâne în istorie drept unul dintre cei mari luptători pentru libertate ai lumii, un om care a demonstrat prin mult efort şi sacrificiu că nu există diferenţe bazate pe rasă şi culoare între oameni. Un om care a reuşit să reconstruiască o naţiune, în ciuda conflictelor şi barierelor existente înaintea sa nu va fi niciodată uitat“, a scris Ponta.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a publicat şi el pe Facebook un mesaj de condoleanţe, la scurt timp după apariţia veştii referitoare la moartea lui Nelson Mandela.
“Mă întristează să aflu la această oră târzie că Nelson Mandela nu se mai află printre noi… Pentru mine, Nelson Mandela a fost un om politic fascinant, unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre ! O combinaţie unică în istorie între capacitatea de a rezista şi a cuceri drepturi şi cea de a unifica şi a normaliza o societate cum a fost cea sud-africană”, sunt cuvintele publicate de Antonescu.
Materiale pe aceeaşi temă:
VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei
Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.
Bono de la U2, despre Nelson Mandela: „Omul care nu putea să plângă”
Celebrul rocker irlandez Bono, solistul trupei U2 şi unul dintre cei mai mari activişti din rândul celebrităţilor internaţionale, îi face un portret „cald“ şi familiar lui Nelson Mandela, care i-a fost prieten. Într-un editorial din „Time“, muzicianul îl numeşte pe fostul lider „omul care nu putea să plângă“ şi spunea povestea emoţionantă din spatele acestui lucru.
VIDEO Top 10 cântece-tribut în onoarea lui Nelson Mandela
Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, cel care a murit joi, a influenţat şi inspirat de-a lungul ultimilor 30 de ani numeroşi solişti prin sacrificiul său şi lupta pentru dreptate. Ziua de naştere a lui Mandela, 18 iulie, este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mandela, iar artişti de pe toate continentele i-au închinat cântece-tribut celui care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru lupta sa anti-apartheid.
Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 94 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.
În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.
Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela
În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.
Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.
Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.
Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul
Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.