Mark Rutte își caută adjunct la NATO pentru a-l înlocui pe Mircea Geoană. Cine e favorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Rutte își caută adjunct la NATO pentru a-l înlocui pe Mircea Geoană, care va demisiona pentru a participa la alegerile prezidențiale, scrie Politico, precizând care sunt favoriții.

Mircea Geoană
Mircea Geoană ar putea demisiona din funcția deținută în NATO

Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru POLITICO.

Un înalt diplomat NATO din Europa de Vest a spus că există un consens general între aliați că un est-european ar trebui să fie numit adjunct al lui Rutte.

Discuția de la sediul NATO se concentrează în jurul a două femei foste funcționare din Macedonia de Nord și Bulgaria, două țări balcanice sub controlul sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.

„Postul ar putea merge la o femeie din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO. „Nu în ultimul rând din cauza eforturilor publice de a numi unul ca secretar general în locul lui Rutte”.

Rutte va prelua cârma la NATO pe 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară își pune ochii într-o misiune urgentă de a sprijini flancul estic pentru a preveni orice potențială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită militar să atace țările NATO în cinci până la opt ani, dacă ar alege să facă acest lucru.

Asta face ca cunoștințele profunde în kremlinologie să fie relevante atunci când vine vorba de alegerea lui Rutte pentru adjunctul său.

Numele fostului ministru al Apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost difuzat pe scară largă, potrivit unui diplomat NATO și un înalt oficial NATO. Dacă ar fi aleasă, ea ar fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene. Țara a aderat la NATO în urmă cu patru ani, Šekerinska jucând un rol cheie în calitatea sa de membru.

Pro-Vest Šekerinska este în prezent vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european. Într-un interviu după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, ea a respins afirmația Rusiei conform căreia extinderea NATO spre est a fost un „plan sinistru de Vest”.

Majda Ruge, cercetător senior în domeniul politicii la think tank-ul Consiliului European pentru Relații Externe, a lăudat-o ca fiind o candidată ideală.

Pentru următorul [secretar general adjunct], NATO va avea nevoie de o personalitate de rang înalt care să fie foarte competentă, să aibă mingi, să fie inteligentă în privința Rusiei și, de asemenea, să înțeleagă provocările din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se potrivește perfect acestui profil”, a spus Ruge, care este un expert în regiunea balcanică.

Un alt candidat este fostul viceprim-ministru al Bulgariei și fostul comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care cunosc direct planurile ei.

Există zvonuri în jurul fostului comisar european și vicepremier bulgar Mariya Gabriel”, a spus Lungescu.

Delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile. NATO a refuzat să comenteze.

Bulgaria a fost în centrul atenției datorită legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia. În aprilie, premierul în exercițiu Nikolai Denkov a avertizat într -un interviu acordat POLITICO că „Rusia va face tot posibilul pentru a-și recupera influența puternică în Bulgaria”. Sofia a elaborat, de asemenea, acorduri pentru a spori rolul Moscovei ca furnizor dominant de energie în sud-estul Europei, în ciuda sprijinului retoric al țării UE pentru Ucraina.

Cu toate acestea, ambele țări sunt afectate de preocupări legate de corupție.

Potrivit Transparency International, Bulgaria se află pe locul 67 la nivel mondial în Indicele său de percepție a corupției. Macedonia de Nord este pe locul 76.

În timp ce cei doi candidați balcanici sunt considerați fruntași, există și alți candidați propuși care sunt prezentați lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei Krišjānis Kariņš, care și-a dorit cândva slujba lui Rutte , se luptă pentru a fi adjunctul său, potrivit unui înalt oficial leton căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi.

Polonia și Turcia - ambele cu structuri militare serioase - iau în considerare să-și ofere proprii candidați, potrivit doi diplomați NATO. Cu toate acestea, Polonia este asediată de lupte interioare dintre președintele Andrzej Duda și prim-ministrul Donald Tusk.

Rolul de secretar general adjunct a crescut în importanță în ultimul deceniu și ceva, potrivit lui Lungescu. Rolul principal al deținătorului biroului este să-l înlocuiască pe șef și să prezideze reuniunile de două ori pe săptămână ale celor 32 de ambasadori în Consiliul Atlanticului de Nord sau orice întâlnire de urgență, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina.

În mai 2021, Geoană a prezidat reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO de la Berlin, când șeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Covid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite