MAE: Înfiinţarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, discutată de miniştrii Odobescu şi Fidan

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a avut, vineri, o convorbire telefonică cu omologul turc, Hakan Fidan, în cadrul căreia s-au discutat aspecte privind lansarea în curând a unei platforme de dialog la nivel înalt între România şi Turcia.

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu FOTO Mediafax
Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu FOTO Mediafax

Lidera diplomației de la București, potrivit comunicatului MAE, a reafirmat interesul României pentru consolidarea relaţiei bilaterale româno-turce, bazate pe dialog politic consistent şi o cooperare solidă într-o gamă largă de domenii sectoriale, reliefând importanţa deosebită a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia.

Subliniind premisele excelente ale colaborării, cei doi miniştri au discutat direcţiile de acţiune avute în vedere în perioada următoare pentru consolidarea dimensiunii strategice a cooperării, cu accent pe înfiinţarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia - platformă de dialog la nivel înalt, axată pe domenii strategice de interes comun, care ar urma să fie lansată în perioada următoare.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiune, generate de războiul dus de Rusia din Ucraina, în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius.

De asemenea, şefa diplomaţiei române a exprimat interes pentru continuarea dialogului pe subiecte de securitate în format trilateral România - Polonia - Turcia, această platformă fiind deosebit de utilă în actualul context de securitate.

Consultări bilaterale iarna trecută

Turcia și-a schimbat ministrul de Externe de curând. În mandatul lui Mevlüt Çavușoğlu, care a ocupat funcția până în iunie 2023, ultima deplasare a ministrului Afacerilor Externe de la București a avut loc în decembrie 2022. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 6 decembrie 2022, la Ankara, consultări bilaterale cu ministrul turc al afacerilor externe Mevlüt Çavușoğlu, în cadrul vizitei oficiale efectuate de șeful diplomației române în Republica Turcia, la invitația omologului său. Cei doi miniștri au apreciat importanța Parteneriatului Strategic pentru consolidarea legăturilor strânse între cele două state și s-au referit la dialogul bilateral dinamic și la nivelul foarte bun al colaborării pe diverse dimensiuni”, arăta un comunicat al MAE din decembrie 2022.

Cei doi miniștri au finalizat și convenit textul Declarației politice prin care se creează Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, organizat sub forma unei reuniuni comune permanentizate a celor două Guverne, axate pe domenii strategice de interes comun, care va fi lansat în cursul anului 2023”, mai puncta sursa citată.

Cei doi miniștri au abordat și chestiuni legate de situația de securitate actuală, cu accent pe regiunea Mării Negre, realizând un schimb de opinii cu privire la modalitățile optime de cooperare, atât în plan bilateral, cât și în cadru aliat. Astfel, cei doi miniștri au convenit, la propunerea ministrului român de externe, crearea unui Grup de lucru comun în care să fie discutate cele mai importante aspecte care țin de Marea Neagră, pe palier securitar, economic, asigurarea libertății de navigație și toate elementele de interes reciproc”, explică MAE.

Totodată, au fost analizate efectele multidimensionale ale războiului din Ucraina, acordând o atenție specială problematicii crizei refugiaților și a securității alimentare. În context, șeful diplomației române a salutat rolul important al Turciei în realizarea prelungirii și funcționării înțelegerii privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, Black Sea Grain Initiative, o inițiativă importantă, prin care peste 13 milioane de tone de grâne și alte produse agricole au fost transportate până în prezent în diverse regiuni ale globului, mai ales în regiuni vulnerabile ale globului. Totodată, a evidențiat că  România s-a implicat în mod foarte substanțial și concret - măsurile logistice complexe luate permițând transportul prin România a peste 9 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene”, conchide comunicatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite