Liviu Dragnea: Cei îngroziţi de unele prevederi din legile justiţiei l-au influenţat pe preşedinte să facă orice pentru a întârzia intrarea lor în vigoare

0
0
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi că preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, a fost probabil influenţat de cei îngroziţi de unele prevederi ale actelor normative, pentru a întârzia intrarea lor în vigoare.

El a aprecizat că "puţin exagerat" faptul că preşedintele a recomandat Curţii să nu se pronunţe şi să mai aştepte puţin.

"Eu am observat aşa: există o foarte mare groază în legătură cu unele articole, unele prevederi din aceste legi şi, probabil, că cei îngroziţi l-au influenţat pe preşedinte să facă orice pentru a întârzia intrarea în vigoare a acestor legi. Am înţeles că a sesizat CCR, după ce s-a pronunţat Curtea privind constituţionalitatea în ansamblu a legilor, trebuie să vedem ce spune curtea", a afirmat liderul PSD.

El a spus că ceea ce i s-a părut "puţin, doar puţin, exagerat" este că "preşedintele şi-a permis să-i spună Curţii să nu decidă acum şi să mai aştepte puţin".

"Nu cred că este corectă această abordare, dar, repet, cred că este o mică exagerare", a apreciat Liviu Dragnea.

"În rest o să aşteptăm să vedem de spune Curtea, după care probabil că preşedinte o va retrimite la Parlament, identificând nişte articole pe care trebuie să le modificăm, dar sunt sigur că în această viaţă aceste legi vor intra în vigoare şi vor marca un pas important pentru o reformă a justiţiei, necesară şi dorită", a continuat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european.

Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul dezbaterilor generale privind modificarea Codurilor penale, că preşedintele are dreptul constituţional de a sesiza CCR şi Comisia de la Veneţia pe modificările aduse legilor justiţiei, că se aştepta la acest lucru, dar că modul în care se exprimă public depinde de fiecare preşedinte. Referitor la îngrijorarea lui Iohannis cu privire la aceste legi, ministrul Justiţiei a spus că afirmaţia “nu are nicio acoperire”.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite