Lista neagră a lui Vela. Ce şefi din Jandarmerie vrea să demită ministrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Marcel Vela a precizat că va propune premierului Ludovic Orban demiterea unor şefi ai Jandarmeriei din cauza protestelor de pe 10 august.

Parchetul General anunţase că şefi din Jandamerie şi cei care au coordonat intervenţia din 10 august de la protestul diasporei sunt puşi sub urmărire penală. 

„A fost un plan sau o pregătire minuţioasă a intervenţiei, astfel încât să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neaşteptându-se regizorii la un final dramatic şi cu impact negativ la nivel naţional şi internaţional. Democraţia a avut de suferit în România, pentru că după o asemenea intervenţie se pune întrebarea dacă în România oamenii pot să se exprime liber fără să fie gazaţi, bătuţi”, a spus Marcel Vela, la Digi24, despre intervenţia jandarmilor din 10 august.

Printre acuzaţiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc şefilor din Jandarmerie şi Ministerul de Interne, se numără şi abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual .

Şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată. De asemenea, maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals.

Vela spune că şefii Jandarmeriei ar fi avut legături cu politicienii, astefl explicându-se acţiunile din 10 august.

„Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenţia. (…) Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenţia în anumite etape, în anumite moduri şi au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măşti de gaze la ei, inclusiv ei au fost puşi în situaţia în care au inspirat gaze lacrimogene. Când eşti într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândeşti raţional şi acţionezi emoţional”, a completat ministrul.

Vela spune că şefii din Jandarmeria ar urma să fie schimbaţi din motive manageriale.

„Au rezistat destul de mult pentru că legislaţia nu-ţi permite: conform legii, atunci când începe un proces penal, poliţistul, jandarmul, angajatul ministerului este la dispoziţia procurorului şi tu ca ministru nu poţi să iei o măsură complementară. Doar când este trimis în judecată, el este pus la dispoziţie şi nu mai poate îndeplini anumite funcţii. Până atunci, predecesorii mei au găsit o altă soluţie: să-l detaşezi dintr-o funcţie în alta. Dar pentru a-l sancţiona, în sensul administrativ, trebuie să respecţi statututul poliţistului, legea în sine, legea specială a instituţiei, codul muncii. Rişti să sancţionezi o persoană, vorbesc în cadru general, şi să te trezeşti că te dă în judecată şi recuperează salariile sau te dă în judecată pentru abuz în serviciu”, a declarat Vela, conform mainnews.ro.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite