Liderul PPE, Manfred Weber: România aparține spațiului Schengen
0Președintele Partidului Popular European a transmis un mesaj de susținere pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Manfred Weber se declară dezamăgit de rezultatul votului din Consiliul JAI de pe 8 decembrie.
Șeful PPE susține că este de datoria sa să lucreze la obiectul partidului: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Manfred Weber a menționat că „ România își merită locul în Schengen” și pentru îndeplinirea acestui obiectiv „voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria”.
„România aparține spațiului Schengen! În calitate de președinte al Grupului PPE și al Partidului, este de datoria mea să lucrez pentru obiectivul nostru: aderarea la Schengen pentru România și Bulgaria. La fel ca mulți dintre voi, sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ al ședinței de consiliu de săptămâna trecută. Nu este corect, nu este drept și nu sunt profund de acord cu asta. Am declarat acest lucru public de mai multe ori în ultimele zile.
Activitatea mea în sprijinul extinderii spațiului Schengen datează de la începutul activității mele ca deputat în Parlamentul European. Sunt și am fost întotdeauna pentru, deoarece cred că libertatea de circulație în zona Schengen face parte din promisiunea europeană. Face parte din cel mai valoros și mai important simbol al cooperării noastre europene: libertatea.
Nu voi renunța la misiunea noastră. România își merită locul în Schengen. Pentru a realiza acest lucru, voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria, pentru a ne apropia obiectivul”, se arată în mesajul liderului PPE de pe Facebook.
Aderarea României la spațiul Schengen a fost blocată în Consiliul JAI prin votul împotriva al Austriei și Olanda. Dacă Austria a fost vehementă în ultimele zile în privința votului, olandezii au explicat în minuta ședinței că susține aderarea României, însă nu la pachet cu cea a Bulgariei.
Scenarii privind aderarea la Schengen
Lucian Bode a vorbit despre primele momente în care România ar putea avea parte de un nou vot pentru aderarea la Schengen, fără a spune clar care e decizia Guvernului în acest moment.
„Regulile sunt clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi doar la Consiliul JAI. Următorul Consiliu JAI ordinar e programat în martie. Dacă până atunci e unul extraordinar și președinția în exercițiu, cea cehă, sau viitoare, cea suedeză, va agrea împreună cu Comisia, cu statele candidate, România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei nu e nevoie să parcurgem toate procedurile, ci doar un vot și atât”, susține ministrul Bode.
Premierul României susține că liderii politici români vor continua demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen, analizând măsura decuplării dosarului de cel al Bulgariei.
„Este un demers pe care îl analizăm, să realizăm această decuplare”, a mai spus premierul, explicând că acesta „este un demers care asigură continuitatea la standardele pe care noi le-am respectat”. Totodată, Ciucă a explicat diferența situației din 2012, arătând că acum România nu mai are MCV.
Fiind întrebat dacă va fi nevoie de un vot pentru realizarea decuplării, șeful Guvernului a mai afirmat că sunt discuții cu privire la acest subiect la nivelul instituțiilor europene.
Șeful Executivului român a subliniat însă că „să repunem pe agendă subiectul, în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea Românieri, nu cred că este oportun”.