Lideri UDMR, despre mesaje precum „Salvăm Clujul de Bucureşti” şi „Salvăm Oradea de Bucureşti”: Nu se referă la separatism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR Attila Korodi a explicat, luni seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, la ce se referă mai multe mesaje ale partidului său care clamează că formaţiunea sa ar vrea să salveze oraşele din Transilvania de Capitală. O explicaţie asemănătoare a fost dată şi de preşedintele UDMR, Kovacs Peter.

Attila Korodi a recunoscut faptul că mesajele sunt provocatoare, dar nu într-un sens negativ. „Da, este provocator, mai ales că ne apropiem într-un moment în care mesajele foarte greu vor trece sticla, vor trece pagina ziarelor şi e nevoie de dezbatere publică. Este provocatoare pentru că, dacă ne uităm la tot ce înseamnă sistemul de taxare, sistemul de administrare fiscală, cel puţin în ultimele 8-9 luni de zile situaţia s-a înrăutăţit foarte mult. Suntem în situaţia în care, prin decizii proprii ale ANAF, companii mijlocii, deci nu vorbesc de companiile mari care fac naveta la Bucureşti. Companiile mijlocii fac drumuri de sute de km zilnic pentru a rezolva numai o înscriere de maşină ca să se ducă la centrul regional ca să rezolve anumite hârtii birocratice la ANAF. Dacă ne gândim la taxare, şi nu este o temă tabu pentru noi, am zis-o de foarte multe ori. Când vorbim de o împărţire a capacităţilor financiare de dezvoltare, trebuie să luăm în considerare şi acele zone în care rigurozitatea fiscală a contribuabilului este mult mai mare. De exemplu, în Ardeal date statistice arată că rata de colectare a taxelor este în jur de 80%, mult peste media naţională. Sua că planul, de exemplu în judeţul meu Harghita, planul fiscal anual, de exemplu anul trecut a fost depăşit cu 6%“, a afirmat deputatul UDMR.  

Ulterior, acesta a explicat faptul că cetăţenii din Transilvania ar fi buni platnici, spre deosebire de cei din Capitală. „Adică există o anumită rigurozitate a cetăţeanului în zona respectivă. Şi trebuie găsite instrumente guvernamentale prin care şi cetăţeanul, românul, cetăţeanul bun al unei zone care crede că prin aportul la un sistem impozitar centralizat poate să recâştige mai mult pentru că-şi face treaba. Deci este un mesaj provocator. Dar nu se referă la nici un separatism, e departe de lucrul acesta. Ci se referă la soluţii de administrare în România care să ajute zonele care sunt mai riguroşi cu ei înşişi, care fac treaba mai bine“, a completat Attila Korodi.

Promovarea descentralizării

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, la rândul său, că textul mesajului se referă la descentralizare şi că nu vrea să stârnească polemici. „Textul mesajului se referă la descentralizare, în sensul în care noi pledăm ca taxele să rămână mai multe pe plan local, la Cluj, sau la Oradea, în loc să fie trimise la Bucureşti. Locuitorii Ardealului, de la care se strâng aceste taxe, au cea mai mare nevoie de ele, pentru investiţiile din zonele în care locuiesc, nu pentru a plăti din aceşti bani investiţii în Bucureşti“, a declarat Kovacs Peter, citat de Mediafax.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite