Legile Justiţiei merg mai departe. CCR a respins sesizările PNL şi USR privind înfiinţarea Comisiei Iordache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizările PNL şi USR privind hotărârea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale privind legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, vor fi dezbătute miercuri de Curtea Constituţională. Tot azi, în plenul Camerei Deputaţilor, se modifică două legi ale Justiţiei. În cazul în care CCR va anula înfiinţarea Comisia Iordache, toate modificările adoptate de Camera Deputaţilor vor fi anulate

UPDATE Sesizările PNL şi USR privind hotărârea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale privind legile justiţiei, condusă de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, au fost respinse miercuri de Curtea Constituţională. Sesizările PNL şi USR au fost respinse cu 8 voturi la 1- cel al Liviei Stanciu, care va face opinie separată. Sesizările privind hotărârea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei au fost respinse ca neîntemeiate, potrivit News.ro.

Ştirea iniţală

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului CCR se află cele două sesizări depuse de PNL şi USR privind hotărârea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei.

Parlamentarii USR au depus sesizarea la Curtea Constituţională în 23 noiembrie, arătând că "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor justiţiei".

Conform USR, din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creează o confuzie între acesta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert şi impredictibil.

"Potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului", consideră USR. 

”Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, care înlocuieşte comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului şi îşi poate prelungi existenţa prin decizia Biroului Permanent, ori de câte ori acesta o doreşte, lucru care încalcă astfel Constituţia şi Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere”, a declarat vicepreşedintele USR, senatorul Vlad Alexandrescu.

În opinia USR, există deja precedente favorabile în jurisprudenţa CCR, "care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituţională a Parlamentului".

Ulterior, şi PNL a sesizat CCR privind legalitatea înfiinţării Comisiei Iordache, iar Ludovic Orban a precizat că liberalii vor sesiza şi Comisia de la Veneţia.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri