Legea prin care are loc pedepsirea incitării la ură pe motiv că o persoană face parte dintr-o anumită categorie, promulgată de Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency
Klaus Iohannis FOTO Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea Codului penal, care prevede introducerea mai multor criterii pe tema incitării publicului la ură, violenţă sau discriminare, pentru care pedeapsa este amenda sau închisoarea de la şase luni la trei ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul ce priveşte „promulgarea Legii pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit textului, Legea propune modificarea articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, având următorul cuprins: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Până acum, textul articolului nu prevedea criterii pe tema incitării la ură, cuprinzând doar faptul că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. 

Potrivit actului normativ, „prezenta lege transpune art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 328 din 6 decembrie 2008”. 

Proiectul de lege a fost atacat la CCR de către USR şi Avocatul Poporului, pe tema adăugării criteriului ce priveşte apartenenţa politică. Potrivit News.ro, CCR a respins ca neîntemeiate obiecţiile de neconstituţionalitate şi a decis că Legea este constituţională. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite