Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO de la Bruxelles. Va fi prima participare a lui Joe Biden la reuniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO. FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO. FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni la, Summitul Alianţei Nord-Atlantice organizat la Bruxelles. La reuniune, aliaţii vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va consolida rolul politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030. De asemenea, este prima oară de la începutul mandatului preşedintelui SUA Joe Biden când va fi prezent la un Summit aliat.

Pe agenda Summitului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.

„Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat. În cadrul dezbaterilor, liderii vor mai aborda teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, la Summit, Klaus Iohannis va susţine procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianţa să devină mai puternică politic şi militar şi va reafirma importanţa NATO pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme. Totodată, Preşedintele României va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

Şeful statului va reafirma angajamentul ţării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare.

Totodată, preşedintele Iohannis va evidenţia contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

De asemenea, Klaus Iohannis va reafirma susţinerea ţării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi Uniunea Europeană.

În egală măsură, acesta se va referi la importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică, mai indică sursa menţionată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite