Klaus Iohannis, la primirea premiului Distinguished International Leadership: „România reprezintă un exemplu în multe domenii” | VIDEO
0Aflat în vizită oficială la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de Joe Biden şi unde a primit premiul Distinguished International Leadership, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze, miercuri seară, că „România reprezintă un exemplu în multe domenii”, informează Agerpres. Consiliul Atlantic din SUA a decis să acorde acest premiu preşedintelui României „ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.
„În Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii - de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept”, a afirmat Klaus Iohannis, la primirea premiului Distinguished International Leadership. El a precizat că acceptă respectiva distincţie „ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA”.
Vizita în Statele Unite a marcat, în acelaşi timp, aniversarea a 20 de ani de când România a devenit membru al alianţei nord-atlantice.
„Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a spus preşedintele României.
El a subliniat importanţa strategică a României în Europa, făcând apel chiar la un discurs al actualului preşedintele al SUA, Joe Biden.
„În 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală. El a spus: «A sosit timpul pentru Europa Centrală. Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală»”, l-a citat Johannis pe preşedintele american.
Amintind astfel de Formatul Bucureşti 9 (B9) - o iniţiativă condusă în 2015 de România şi Polonia, care include toate statele din Flancul Estic, Klaus Iohannis a subliniat că majoritatea ţărilor aliate de pe Flancul Estic „au început să facă progrese în creşterea bugetelor pentru Apărare şi în modernizarea infrastructurii şi a echipamentelor militare”.
Un alt subiect abordat în discursul său a fost cel privitor la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi la modul în care au reacţionat statele NATO din regiune.
„Ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale. Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”, a spus Klaus Iohannis, precizând faptul că România „s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”.
„Aproape 40.000 de copii învaţă acum în sălile de clasă româneşti. Milioane de tone de asistenţă umanitară au trecut în Ucraina prin şi din România. România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale - aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră”, a detaliat preşedintele Johannis, amintitnd inclusiv faptul că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere.
De asemenea, el s-a angajat că toate aceste eforturi „continuă, atât timp cât este nevoie”, pentru că România este conştientă de „rolul cheie” pe care îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, „să reuşească economic şi să se integreze în Uniunea Europeană”.
„Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea şi progresul economic şi pentru a ne asigura că democraţia continuă să ofere rezultate. Este responsabilitatea noastră comună şi puteţi conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, şi-a încheiat Klaus Johannis discursul.