Klaus Iohannis întoarce în Parlament legea care îi scăpa pe aleşii locali de incompatibilitate. Proiectul era iniţiat de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a întors la reexaminare legea care le permitea aleşilor locali -primari, viceprrimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene - să poata face parte din adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local, fără să fie plătiţi. Proiectul legislativ a fost iniţiat de PNL şi susţinut de UDMR.

„Este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilităţilor în funcţie de noile realităţi sociale şi de necesitatea protejării intereselor comunităţilor locale. Considerăm însă că intervenţiile legislative nu trebuie să afecteze substanţa acestui regim şi trebuie să fie realizate într-o modalitate clară, previzibilă, astfel încât, pe de o parte, alesul local să-şi poată conforma conduita, iar pe de altă parte să fie exclusă posibilitatea unei interpretări care să genereze o practică neunitară. Or, legea transmisă la promulgare nu răspunde acestor cerinţe“, se arată în cererea de reexaminare. 

Concret, modificarea propusă permite interpretarea că alesul local poate avea calitatea de reprezentant şi în conducerea altor societăţi comerciale, nu doar în ceea ce priveşte interesul colectivităţii locale.

La începutul lunii octombrie, Parlamentul a adoptat, pe repede înainte, proiectul de lege care elimina o stare de incompatibilitate din Legea 161 din 2003, astfel incat alesii locali - primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, conslierii locali si judeteni - sa poata face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi platiti. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite