Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Consiliul European: Este nevoie de măsuri credibile de prevenire a migraţiei ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la  reuniunea extraordinară a Consiliului European, organizat pe fondul evenimentelor petrecute în Marea Mediterană.

„Particip la reuniunea extraordinară organizată pe fondul evenimentelor dramatice petrecute în Mare Mediterană. Se va discuta despre măsurile pe care UE şi statele membre le poate lua pentru a ameliora fluxurile de imigranţi din aceată regiune. Se conturează câteva direcţii de acţiune: stoparea traficului de fiinţe umane, inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturarea şi distrugerea capacităţilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor aflaţi în pericol, pe mare, întărirea cooperării cu statele de origine şi de tranzit şi în final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate. Este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării ţărilor de origine, de prevenire a migraţiei ilegale“, a anunţat Iohannis, înainte de plecarea la Bruxelles.


Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat plecare pe Facebook. „Războiul, dictaturile ori corupţia generalizată silesc oameni din multe ţări ale lumii să-şi părăsească satele şi oraşele şi să ia calea refugiului. Traficanţi de toate felurile promit să-i ducă în ţări libere de violenţă şi persecuţie. Niciodată problema refugiaţilor şi a migrării nu a fost mai acută şi, de aceea, mâine particip la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va căuta soluţii pentru criza migraţiei'“, a scris Iohannis pe Facebook.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru joi summitul extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un răspuns comun referitor la agravarea crizei de imigranţi dinspre Africa de Nord.

'„Am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situaţia din Mediterana. Această situaţie este dramatică şi nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni să moară în timp ce încearcă să treacă marea către Europa. Iată de ce am decis să convoc un summit extraordinar'“, a afirmat Tusk, într-o înregistrare postată pe YouTube.

Decizia sa urmează unui apel lansat de premierul italian Matteo Renzi de organizare a unei reuniuni de urgenţă a liderilor statelor Uniunii Europene, după ce un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informaţiile vehiculate vor fi confirmate, potrivit Agerpress.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite