Klaus Iohannis a discutat cu premierul Bulgariei despre securitatea din regiune, întărirea relaţiilor dintre cele două ţări, cât şi despre aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Klaus Iohannis a discutat vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Bulgariei, Kiril Petkov, despre consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, securitatea din regiune, sprijinul acodat Ucrainei, dar şi despre securitatea energetică şi aderarea la Spaţiul Schengen.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Kiril Petkov au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre ţările noastre, în plan politic, economic şi securitar. În ceea ce priveşte cooperarea economică, a fost evidenţiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creşteri semnificative în ultimii ani.

Cei doi înalţi oficiali au discutat despre obiectivele comune de îmbunătăţire a conexiunilor rutiere şi fluviale de-a lungul Dunării şi luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilităţii fluviului. În acest sens, a fost accentuată necesitatea implementării rapide a Proiectului european Fast Danube, menit să îmbunătăţească navigaţia în partea româno-bulgară a Dunării”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

În ceea ce priveşte sectorul energetic, Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea eliminării dependenţei energetice a Uniunii Europene de Federaţia Rusă şi a subliniat importanţa finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federaţia Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria şi Polonia.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa majoră a operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia şi a apreciat măsurile luate recent în această direcţie de statul vecin. Cei doi înalţi oficiali au accentuat importanţa cooperării bilaterale şi regionale, pentru a face faţă acestei situaţii complexe în domeniul energetic.

De asemenea, Preşedintele României şi Prim-ministrul Bulgariei au reiterat importanţa cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice”, mai arată sursa citată. 

Cu privire la evoluţiile de securitate din regiune, şeful statului român a subliniat sprijinul pe care autorităţile române îl acordă Ucrainei. Preşedintele Iohannis a abordat şi aspectele legate de sprijinul de care are nevoie Republica Moldova.

Cei doi oficiali au discutat şi despre avansarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, „apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieţei Unice, cât şi la întărirea rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual, marcat de crize multiple” şi au hotărât să continue colaborarea pentru atingerea acestui obiectiv comun. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite