Kelemen: „Mesajul UDMR la Cotroceni: cei care au câştigat alegerile au dreptul să vină cu premierul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Victor Ponta vor discuta din nou la începutul săptămânii viitoare Foto Adevărul
Kelemen Hunor şi Victor Ponta vor discuta din nou la începutul săptămânii viitoare Foto Adevărul

Datorită victoriei zdrobitoare în alegeri, USL nu ar mai avea nevoie să intre în nicio alianţă, întrucât şi-a asigurat o majoritate solidă în Parlament. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat astăzi că Uniunea îi va transmite preşedintelui Traian Băsescu, la consultările de la Palatul Cotroceni, că cei care au câştigat alegerile au dreptul să vină cu propunerea pentru funcţia de premier şi să formeze Guvernul.

UPDATE Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR l-a mandatat, sâmbătă, pe preşedintele uniunii, Kelemen Hunor, să negocieze cu USL participarea UDMR la guvernare.

UPDATE 15.30 "La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au câştigat alegerile au tot dreptul să vină cu propunerea pentru funcţia de premier şi să formeze Guvernul. Asta e situaţia, avem nevoie de stabilitate, de coerenţă în ceea ce priveşte abordările economice şi fiscale şi avem nevoie de o opoziţie constructivă, indiferent cine şi câţi vor sta în opoziţie", a spus Kelemen.

Întrebat dacă UDMR a luat în calcul faptul că preşedintele Băsescu ar putea să nu îl nominalizeze pe Victor Ponta ca premier, liderul UDMR a răspuns negativ.

"Nu. După câte ştiu eu, asta va fi soluţia corectă", a afirmat Kelemen Hunor.

Update 12.00 Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că liderii Uniunii trebuie să vadă ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania şi să ia o decizie responsabilă,  scrie Mediafax.

„Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat şi directori şi şefi de agenţii. Şi acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniştri. Altă opţiune este opoziţia, dar din opoziţie nu va exista dialog şi nu putem implementa proiectele noastre. A treia opţiune nu o văd - sprijinirea USL în Parlament cu voturile noastre -, pentru că ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenţi acolo unde se iau decizii“, a spus Kelemen.

Potrivit liderului UDMR, în cadrul Uniunii s-a luat decizia continuării discuţiilor cu USL, însă a refuzat să dea detalii legate de negocierile cu USL, în perspectiva cooptării UDMR la guvernare, precizând că la negocieri se va vedea la ce este dispusă formaţiunea pe care o conduce să renunţe şi tot în cadrul acestora se va discuta, eventual, despre poziţii în ministere.


„Tot la discuţii vom stabili, dacă vom ajunge până acolo. Deocamdată nu s-a stabilit decât că vom continua aceste discuţii şi mi se pare corect şi normal - că tot ce vrei să spui acelor cu care stai la masă, trebuie să spui când te aşezi la masă, nu prin presă“, a afirmat Kelemen, respingând speculaţiile potrivit cărora ideea cooptării UDMR la guvernare de către USL ar avea ca scop „îmblânzirea“ Uniunii Europene.

Potrivit vicepreşedintelui politic al UDMR, Laszlo Borbely, ideea intrării la guvernare a Uniunii alături de USL nu este pe deplin agreată în interiorul UDMR.

„Sunt şi voci din UDMR care spun că nu ar fi bine să intrăm la guvernare. Sunt opinii diferite, când se iau decizii, se iau decizii la nivelul partidele sau formaţiunilor politice. Argumentele sunt că, dacă participi la guvernare, există o anumită erodare, mai ales dacă nu va fi ceva spectaculos în ceea ce priveşte economia - şi deocamdată suntem în recesiune. Noi, în general, ne asumăm răspunderea şi ne-am asumat şi în acei ani foarte grei, din 2010-2011, deci ne asumăm această răspundere, dacă sunt programe compatibile“, a spus vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Borbely este de părere că social-democraţii au un interes în vederea cooptării UDMR la guvernare, din moment ce Victor Ponta a făcut prima declaraţie în acest sens, adăugând că el nu crede că liderul USL şi-a schimbat punctul de vedere între timp.

"Cooptarea UDMR la guvernare, o valoare simbolică"

Sociologul Alfred Bulai a declarat pentru adevărul.ro că o eventuală cooptare a UDMR ar avea o valoare pur simbolică. „Participarea UDMR la toate guvernările nu a avut doar valoare numerică, ci şi o valoare simbolică pe plan internaţional, întrucât în acest mod Guvernul poate exemplifica mult mai bine ideea de echilibru“, a explicat Alfred Bulai.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că negocierile dintre USL şi UDMR vor continua la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit surselor USL citate de Mediafax, UDMR va fi cooptată la guvernare alături de social-democraţi, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat. Dacă social democraţii au declarat la unison că vor o alianţă cu Uniunea, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în tabăra PNL. Liderul liberal Crin Antonescu declara marţi că că la nivelul partidului este o „reţinere foarte mare“ faţă de ideea cooptării UDMRîntr-o guvernare alături de USL, precizând că în urma şedinţei conducerii PNL a reieşit că nu este agreată o astfel variantă.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite