Kelemen Hunor, despre Roşia Montană: „Proiectul este anticonstituţional. Vom vota împotriva proiectului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Arad, că proiectul Roşia Montană este anticonstituţional, de aceea parlamentarii UDMR vor vota împotriva exploatării miniere din acea zonă.


„Acest proiect are o problemă uriaşă de constituţionalitate. În întregime, proiectul este anticonstituţional. Vom vota împotriva proiectului“, a anunţat Kelemen Hunor, prezent la Arad pentru a participa la comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

Preşedintele UDMR a explicat şi elementele de neconstituţionalitate în cazul proiectului Roşia Montană.

„În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituţional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată“, a afirmat Kelemen Hunor.

În plus, liderul maghiarilor din România a mai atras atenţia asupra exproprierilor ce trebuie făcute în zonă.  „Nu poţi să faci expropriere pentru utilitate publică, pentru că cine stabileşte care este utilitatea publică, când, de fapt, resursele sunt folosite şi beneficiarii sunt cei care investesc, deci o firmă privată“, a mai adăugat Hunor.

Preşedintele UDMR a completat seria de argumente prin a comenta rosul comisiei epecial creată pentru dezbaterea acestui proiet.

„Nu poţi stabili în lege că trebuie să primească firma aviz în termen rezonabil. Ce înseamnă acest termen, o zi, un an, zece ani? O altă problemă este ce face comisia aceea specială, care credem că este total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate şi de fond“, a conchis Kelemen Hunor.

PNL şi PDL sunt alte două partide din Parlamentul României care au anunţat public că vor vota împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană.

Materiale pe aceeaşi temă:

Antonescu, ferm pe poziţie: „PNL va vota împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană“

Eurodeputatul PNL Adina Vălean: „Votez împotriva proiectului Roşia Montană“

Antonescu: „Am încredere mai mică în Ponta după episodul Roşia Montană“

Proiectul de lege Roşia Montană o ia de la capăt în Parlament

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite