Iulia Motoc, cu un pas mai aproape de CEDO. Cum se va înclina balanţa de putere din Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Motoc este propunerea comisiei de specialitate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei către plenul APCE pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În cazul în care aceasta va obţine funcţia, efectele  numirii sale se vor vedea şi pe plan intern, în alcătuirea Curţii Constituţionale.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat luni, pentru Agerpres, că plenul APCE se va pronunţa marţi  prin vot asupra propunerii privind reprezentantul României la CEDO.

Guvernul a aprobat, la jumătatea lunii iunie, lista candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO: Bianca Guţan, Iulia Motoc şi Florin Streteanu, Tudor Panţîru fiind propunere de rezervă. Ulterior, comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil trei candidaturi pentru CEDO: Bianca Guţan, Florin Streţeanu şi Tudor Panţîru. Candidatura Iuliei Motoc a primit, pe de altă parte, aviz negativ.

În luna august, Ministerul Justiţiei a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi înaintate Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO, în sensul retragerii candidaturii Biancăi Guţan şi înlocuirii acesteia cu Tudor Panţîru.

Mandatul judecătorului român la CEDO, Corneliu Bârsan, se încheie pe 16 decembrie 2013.

Cum se înclină balanţa de putere în CCR

Plecarea Iuliei Motoc la CEDO ar echilibra situaţia din CCR, în sensul că patru dintre cei nouă judecători ar reprezenta USL, în timp ce alţi patru au fost numiţi de preşedintele Traian Băsescu, respectiv de Parlament, pe filiera PDL, iar unul a fost numit de UDMR.

 În luna iunie, Daniel Morar a fost numit de liderul de la Cotroceni, în locul lui Acsinte Gaspar, desemnat de Ion Iliescu, raportul de forţe modificându-se în defavoarea USL.  Mona Pivniceru a fost propunerea  PNL, iar Valer Dorneanu a fost propus de PSD.  

În cazul în care Iulia Motoc demisionează din CCR, noua nominalizare va fi făcută de Senat, unde USL deţine acum majoritatea, prin urmare alianţa de la guvernare ar urma să aibă patru reprezentanţi la Curtea Constituţională. În aceste condiţii, votul decisiv i-ar reveni judecătorului numit propus de UDMR, Valentin Zoltan Puskas.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite