Ironie legislativă: Parlamentarii votează la jumătatea anului ca 2023 să fie „Anul Iuliu Maniu“

0
Publicat:

Tărăgănarea discuțiilor pe anumite inițiative legislative duce la situații în care adoptarea are loc mult prea târziu și proiectul de lege are o utilitate scăzută.

Adrian Cozma, deputat PNL FOTO: Facebook
Adrian Cozma, deputat PNL FOTO: Facebook

Un astfel de exemplu este o inițiativă legislativă care prevede instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu“, depusă de doi deputați PNL la începutul lunii februarie. Proiectul a fost adoptat de Senat abia în aprilie și a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților la începutul lunii iunie.

Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că „procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iulia Maniu“.

Cu toate aceasta, lungirea discuțiilor din Parlament a dus la situația în care proiectul de lege primește vot abia la jumătatea anului. Prin urmare, autoritățile publice locale ar mai avea la dispoziție cel mult șase luni în care să poată organiza evenimente.

Explicațiile inițiatorilor

Adrian Cozma, unul dintre inițiatori, a explicat pentru „Adevărul“ că durata scurtă de timp nu este o problemă în organizarea de evenimente dedicate lui Iuliu Maniu: „Bănuim că e foarte simplu, nu o să facem 365 de zile evenimente în fiecare zi. Vom face câteva evenimente, aici, în zona noastră (n.r. - județul Sălaj), unde el reprezintă mai mult și noi înțelegem mai mult decât oricine ce a însemnat Iuliu Maniu pentru România și pentru Transilvania“.

Contactat de „Adevărul“, Robert Sighiartău, al doilea inițiator al proiectului, susține că „încă de la început a fost o împotrivire nefirească pentru memoria unui mare om de stat“.

„Nu vă pot spune exact de ce s-a amânat, dar totuși ce cred eu este că în Parlament, printre parlamentari, mai există o reminiscență din asta comunistă, anti-ardelenească, altfel nu îmi explic“, a precizat liberalul.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite