Coaliția schimbă iar planul pentru rocada premierilor | SURSE

0
Publicat:

Partidele Coaliției iau în calcul realizarea tuturor procedurilor pentru rocada premierului până la jumătatea lunii, depunerea mandatului de către Ciucă urmând a avea loc spre finalul săptămânii, dacă greva profesorilor se va termina zilele următoare, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Actualul premier și posibilul șef al Guvernului, Marcel Ciolacu FOTO Inquam
Actualul premier și posibilul șef al Guvernului, Marcel Ciolacu FOTO Inquam

Discuția privind depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă spre finalul acestei săptămâni este purtată atât în interiorul PNL, cât și al PSD, formațiunile fiind optimiste că greva generală se va încheia în următoarele zile. Planul pentru o schimbare rapidă prevede ca pe 14 sau 15 iunie să aibă loc învestirea noului Executiv, condus de Ciolacu.

În ceea ce privește arhitectura noului Guvern, în momentul de față prima opțiune rămâne respectarea protocolului, cu tot cu ministerele prevăzute în acesta pentru a fi schimbate, adică Transporturile să treacă la PNL. Însă e așteptată începerea procedurilor de nominalizare, apoi formarea noului Cabinet, pentru ca în cursul acestora formațiunile din viitorul Executiv să decidă dacă renegociază unele ministere sau nu. Singura certitudine, cum au declarat atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă, e că două ministere dispar prin comasare (adică Sportul e alipit Ministerului Familiei, iar Antreprenoriatul revine la Economie).

Prezența UDMR, încă netranșată

Un detaliu care trebuie lămurit în negocieri e dacă UDMR rămâne în Executiv, dar acceptând condițiile PSD și PNL, sau pleacă. Surse social-democrate au precizat pentru „Adevărul” că PSD vrea UDMR la guvernare, pentru că asigură „stabilitate” și este un partener „de cuvânt”, în timp ce un vicepreședinte liberal susține că ideea din PNL e că guvernarea poate continua și fără partidul lui Kelemen Hunor.

Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul” că dacă pică scenariul unei rocade rapide în următoarele zece zile, partidele revin la varianta cu finalul lunii iunie, un termen avansat mai ales de PSD-iști.

Şi ar fi bine să se întâmple în această lună, până la finalul ei, aşa se şi poate, până la finalul sesiunii parlamentare, astfel încât votul să poată fi dat în Parlament. Eu sunt optimist din acest punct de vedere. Ştiu că şi astăzi are loc un dialog între sindicate şi Guvern, cu membri ai Guvernului care au responsabilităţi din acest punct de vedere şi într-un final sper să se găsească o soluţie, care să poată şi fi asumată în mod realist de un Guvern", afirma zilele trecute vicepremierul Sorin Grindeanu.

Ciolacu anunță marile obiective ale guvernării

Președintele PSD a menționat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook trei mari obiective pe care trebuie să le aibă guvernarea: creștere economică prin producție și investiții în România; stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare; crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Potrivit social-democratului, Coaliția vrea o trecere de la o economie bazată pe consum la una bazată pe producție, menționând care vor fi prioritățile din zona de industrie.

În zilele următoare partidele ar trebui să definitive și noua lege privind reforma pensiilor speciale, în condițiile în care a fost din nou amânată săptămâna aceasta, pentru a fi primite amendamente de la sindicate, dar și pozițiile ministerelor, cu toate că de câteva luni inițiativa este în procedură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite