Iohannis: Votul pe Schengen m-a supărat. Voi ridica problema aderării în Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va ridica, în Consiliul European, problema respingerii României în spațiul Schengen, la Consiliul European, afirmând însă că este greu de crezut că Austria își va schimba opinia pana la finalul anului, potrivit datelor din prezent.

Iohannis a explicat că „acest mod de a face politică în UE nu poate să fie pozitiv” FOTO Arhivă
Iohannis a explicat că „acest mod de a face politică în UE nu poate să fie pozitiv” FOTO Arhivă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va ridica, în Consiliul European, problema votului de respingere dat în urma exercitării dreptului de veto al Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen.

Șeful statului a punctat însă că „un nou vot va fi doar atunci cand se întrunește Consiliul JAI și privind datele din acest moment este greu de crezut că va exista o schimbare de opinie la partea Austriacă”. 

De altfel, președintele României s-a arătat convins că vor fi găsite soluții și pentru această problemă, afirmând că liderii politici români vor „continua discuțiile cu partea austriacă, cu comisia europeană”. Președintele a arătat totodată că este foarte hotărât. „Pe mine o supărare de acest tip nu m-a oprit niciodat (...) Integrarea României în Schengen rămâne obiectiv național și personal pentru mine”, a subliniat Klaus Iohannis. 

Șeful statului a mai arătat că opinia ministrului de Interne s-a modificat într-un timp foarte scurt, șeful Internelor din Guvernul de la Viena poziționându-se împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, la numai câteva zile după semnarea unei declarații comune a miniștrilor de Interne de care afima că România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul de liberă circulație european. 

  „Austria a știut sa voteze pentru Croația” 

Când s-a votat s-a petrecut un lucru interesant, Austria a susținut timp de două săptămâni, ca spațiul Schengen nu poate fi extins pentru că sunt foarte mulți migranți, a votat ”nu” pentru România”, a relatat președintele, punctând însă că  Guvernul de la Viena a „știut să voteze ”da” pentru Croația”

Klaus Iohannis a mai afirmat că „acest mod de a face politică în UE nu poate să fie pozitiv”, susținând totodată că „este la fel de clar că România nu este cauza unei migrații ilegale, a primit ”nu” nemeritat pentru o chestiune pe care nu a cauzat-o” și că „România este foarte activă pentru combaterea migrației ilegale”. 

„Votul din JAI este foarte problematic pentru noi toti, trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că de 11 ani ne străduim să intram cu drepturi depline”, a mai expliccat președintele României. 

Ciolacu: România va bloca șefia Austriei la OSCE

  Vorbind despre boicotul cerut de români împotriva companiilor cu acționariat austriac, ca urmare a exercitării dreptului de veto al Austriei în Consiliul JAI, care a dus la repingerea intrării României în Schengen, șeful PSD a punctat că Guvernul de la Viena nu ar trebui să se aștepte la ca România să nu folosească același drept în deciziile următoare.

Ciolacu a amintit în acest caz că Austria va cere șefia OSCE.   

  Șeful PSD a susținut însă că „până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”. 

  În același timp, președintele social-democraților a subliniat că opoziția s-a datorat unui interes personal al ministrului de interne și al cancelarului Austriei. „A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a mai spus Marcel Ciolacu.   

Răcirea relațiilor diplomatice cu Austria 

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei.

Austria a continuat astfel să se opună, în ciuda susținerii europene pentru accederea României.  

Ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pentru consultări, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei. 

  Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite