Iohannis: PSD amanetează viitorul ţării. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă. Nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale. Nimic
0Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, cu cifre, că „PSD amanetează viitorul ţării“ şi a cerut încă o dată demisia Guvernului Dăncilă. „Este din ce în ce mai vizil că Drganea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă“, a spus şeful statului.
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:
„Astăzi despre banii românilor.
S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date, care arată execuţia finanţelor publice. Dar înainte de asta, câteva aprecieri mai generale.
Aş începe cu o constatare pe care am mai făcut-o în diferite formule. Programul de guvernare PSD, de la bun început, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare.
După cum se cunoaşte, PSD a propus românilor, pe de-o parte, scăderea taxelor şi impozitelor, o acţiune începută acum doi ani cu scăderea TVA. Pe de altă parte, au propus o creştere puternică a cheltuielilor bugetare, pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrăzi, au spus ei, pentru şcoli, au spus ei.
Pentru economişti, dar şi pentru cei interesaţi, această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică care a fost propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care cu greu poate fi dusă la bun sfârşit. Şi, într-adevăr, trebuie să vedem un pic cât va ţine această iluzie creată de PSD.
În privinţa creşterilor salariale, la care m-am mai referit, PSD a reuşit contraperformanţă rară. Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi. S-a promis o creştere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie, fiindcă, printr-o inginerie contabilă, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat, şi astfel s-a anulat practic această creştere.
După deja aproape un an şi jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creşterilor salariale aşa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale. Nimic!
Pe de altă parte, lumea se întreabă totuşi de unde vin aceşti bani pentru anumite creşteri care s-au realizat şi, dacă ne uităm cu atenţie, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul ţării! Creşte salarii şi pensii, şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură, şi investiţii necesare dezvoltării în general.
Acum, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul naţional este supus unei presiuni imense. Pe fondul creşterii cheltuielilor totale cu peste 22%, atât este creşterea faţă de anul trecut, această presiune trebuia, repet, trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil, de creştere a veniturilor. Deci, de creştere a încasărilor, or aici lucrurilor nu s-au întâmplat deloc aşa. Din contră, execuţia bugetară, şi o să detaliez imediat, arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului. Atenţie, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern. Deci nici măcar propriul program nu şi l-au îndeplinit.
Acest lucru arată ceva trist. PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice!
Iar după trei prim-miniştri, şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. În ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român.
Acum, la venituri bugetare totale. În primul rând, este important să observăm că guvernarea PSD nu reuşeşte în niciun chip să transforme creşterea economică în creştere a veniturilor.
De exemplu, în 2017 - fiindcă avem datele întregului an 2017 – noi am avut o creştere de peste 7%, dar, ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporţie cu economia. Ba, dimpotrivă, surpriză, veniturile în 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD, programul guvernelor, mai exact, ale PSD.
Pe trimestrul I 2018, că despre aceste date vorbim acum, veniturile totale au crescut în termeni nominali, suma totală însă, ele sunt cu aproape 5% – 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Deci ele sunt sub valoarea programată chiar de Guvern.
Şi ca să detaliez un pic, că aici apar noi şi noi veşti proaste. Veniturile fiscale – acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată, şi aici s-a ratat ţinta programată cu 5%. Nu, sunt mai mici decât cele din trimestru I 2017. Şi aici avem o nouă contraperformanţă a PSD. De la momentul crizei economice din ultimii 9 ani, este prima dată când veniturile fiscale au scăzut faţă de anul anterior.
Pe urmă, veniturile din impozitul pe profit au scăzut faţă de trimestrul I al anului trecut. Această chestiune este la fel de gravă. Este o reflectare a faptului că, într-adevăr, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauză.
Veniturile din TVA, TVA trebuia să fie aşa, stâlpul de bază, pilonul de bază al bugetului. Aici nerealizarea faţă de program este de 9% şi, poate vă amintiţi, eu am avertizat atunci când s-a discutat bugetul pe 2018 că este nerealist, se bazează pe un optimism nemotivat.
Vă reamintesc, PSD propunea o creştere cu 16% a veniturilor din TVA şi, iată că în primul trimestru suntem cu 9% sub ceea ce a fost programat. Veniturile din accize, aici este un lucru foarte special. Veniturile din accize reflectă probabil cel mai fidel degringolada din finanţele publice gestionate de PSD.
Cu toate că au crescut preţurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare şi, totuşi, colectarea de către ANAF se află la 12% sub program.
Aceasta este performanţa PSD! Cu toate că românii plătesc preţuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite, nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale.
Fondurile europene, un nou eşec al PSD. Pe partea de venituri, suntem cu 37% sub valoarea programată. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuşi mult sub ce s-a programat şi este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din priorităţile Guvernului.
Dar de ce să ne mirăm? PSD are tot felul de priorităţi: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinaţionalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă, pentru că, dacă s-ar lupta în interesul românilor, ar trage banii şi ar realiza investiţii. Măcar de acolo, dacă din fonduri proprii nu reuşesc să facă acest lucru.
România - aceasta este un lucru negativ - se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitului bugetar. Şi aici ar fi bine ca Guvernul PSD să nu uite că România face în continuare obiectul procedurii europene privind deviaţia semnificativă a deficitului şi dacă nu se corectează atunci acest lucru se va agrava, doar că nu se vede nicio intenţie şi nicio măsură corectivă.
Invit să-şi revină pe guvernanţii PSD. Per ansamblu, o evoluţie total, total nesatisfăcătoare a finanţelor publice.
Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi! Şi, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă.