Iohannis, prezent la o discuție informală cu mai mulți lideri europeni despre extinderea UE

0
Publicat:

Președintele României a participat astăzi, alături de mai mulți lideri europeni, la o întâlnire informală care a vizat modalitățile de extindere a Uniunii Europene.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Am participat astăzi la o întâlnire informală perspicace cu liderii din Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Polonia, Suedia și Olanda pentru a demara o reflecție strategică privind consolidarea UE prin stimularea extinderii și, în același timp, pentru eficientizarea Uniunii Europene pentru a se ridica la nivelul acestei misiune vizionară”, a transmis Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

Klaus Iohannis a participat, joi și vineri, la Consiliul European de vară. Pe agenda discuțiilor s-au aflat tema precum situația din Ucraina și Republica Moldova, necesitatea menținerii sprijinului european față de aceasta și implementarea sancțiunilor față de Rusia

Reuniunea de la Bruxelles a debutat cu un dejun de lucru cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a constituit o oportunitate de a discuta provocările și abordările comune la nivelul celor două organizații în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Stadiul aderării la Schengen

Președintele României susține că există un progres în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, însă acesta este unul lent. Iohannis a punctat că subiectul va fi pus pe agenda JAI doar când există șanse sigure de reușită.

„Discuții sunt în foarte multe planuri, formate, progresul este unul lent, dar există un proges. Avem discuții și tot mai mulți europeni care își doresc să terminăm această chestiune. Sunt discuții foarte extinse la nivel întregii Uniunii și sunt discuții și între state care nu sunt în această chestiune, dar care vor să ne sprijine. Spania și-a arătat disponibilitatea de a pune această chestiune”, a transmis Klaus Iohannis la finalul dejunului de lucru cu secretarul general al NATO.

Președintele României a subliniat că subiectul aderării la Schengen nu se va discuta formal în timpul Consiliului European, însă informal există foarte multe discuții pe acest subiect.

„Vreau să se înțeleagă foarte bine, nu va apărea aceasta chestiune oficial pe agendă JAI până nu avem un nivel de înțelegere suficient care să permită o rezolvare pozitivă. Aici nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria, și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată și să primim răspunsuri negative. Deci trebuie să înțeleagă toată lumea că atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, ea este suficient de bine pregătită ca să nu fie un nou eșec, ci să fie un nou succes al UE”, a transmis Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite