Iohannis participă la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major al Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi, începând cu ora 14.00, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ionel Ciucă.

Ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al SMG va avea loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale,

Nicolae-Ionel Ciucă a condus Batalionul 26 infanterie cu care a participat la misiuni de luptă în Afganistan şi Irak, între anii 2002 - 2004.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 29 decembrie, decretul de numire a general-locotenentului cu trei stele Nicolae-Ionel Ciucă în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015. Ciucă a deţinut anterior funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

Generalul Ciucă îl înlocuieşte la şefia Statului Major General pe generalul Ştefan Dănilă. Acesta a fost numit în funcţie la 1 ianuarie 2011. Generalul Dănilă a fost numit de premierul Victor Ponta în funcţia de consilier de stat în Cancelaria premierului, decizia în acest sens fiind semnată în 29 decembrie, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2015, scrie Mediafax.

Statul Major General asigură, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, ridicarea graduală a capacităţii de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operaţiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educaţiei civice.

Conform aceleiaşi legi, şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

Citeşte şi:

Alegeri pentru şefia Consiliului Superior al Magistraturii. Klaus Iohannis şi-a anunţat prezenţa la şedinţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite